https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-nasli-v-krasu-dosud-nejvetsi-jeskynni-zimoviste-netopyra-hvizdaveho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci našli v krasu dosud největší jeskynní zimoviště netopýra hvízdavého

1.2.2022 15:15 | BRNO (ČTK)
V Umrlčí jeskyni se netopýři běžně nesčítají, překvapením proto byl hojný počet zimujícího netopýra hvízdavého.
V Umrlčí jeskyni se netopýři běžně nesčítají, překvapením proto byl hojný počet zimujícího netopýra hvízdavého.
Ochránci přírody našli v Moravském krasu dosud největší jeskynní zimoviště netopýra hvízdavého v ČR, v Umrlčí jeskyni jich napočítali 175. Bude jich tam ale mnohem více. Druh zimuje spíše na hradech či zámcích, jeskynních zimovišť je známo jen několik. Na svém webu o tom informovala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.
 

Ochránci monitorují stavy netopýrů v jeskyních každoročně, a to na stejných místech. V Umrlčí jeskyni se netopýři běžně nesčítají, překvapením proto byl hojný počet zimujícího netopýra hvízdavého. "Při kontrolní návštěvě jich zde bylo napočítáno 175, ale je zřejmé, že jich tu bude ještě o několik set více. Schovávají se totiž ve velmi drobných, jen necelý jeden centimetr širokých puklinách. A my tak vidíme pouze ty z nich, kteří jsou tak říkajíc v první řadě," uvedli ochránci.

Netopýr hvízdavý patří v Česku k nejhojnějším druhům a setkat se s ním lze běžně v městských parcích. Jeho zimovišť je podle ochránců ale známo poměrně málo. Jednak kvůli tomu, že se dovede skrývat v puklinách, kam se jiné druhy netopýrů nevejdou. Ale také proto, že prakticky neosidluje štoly a jeskyně, které jsou pravidelně monitorovány. Zimoviště tohoto druhu, které jsou známy, se nacházejí spíše v umělých stavbách, ať už jde o hrady či zámky nebo přehradní hráz.

Jeskynních zimovišť netopýra hvízdavého je známo jen několik a většinou v nich jsou maximálně desítky jedinců. To platí i pro Moravský kras. Ochránci v něm netopýry hvízdavé nacházeli na zimovištích jen v malém počtu a výjimečně, například v Jáchymce, Kateřinské či Sloupsko-šošůvských jeskyních a také v jinak nejvýznamnějším zdejším zimovišti, Býčí skále. "Nalézané počty, obvykle jen v desítkách jedinců, neodpovídají realitě a většina populací tohoto druhu zimuje zřejmě v nepřístupných štěrbinách skal nebo budov," uvedli ochránci.

Moravský kras patří mezi nevýznamnější zimoviště netopýrů v republice. Ochranáři v krasu vždy v únoru a březnu monitorují netopýří populaci v 25 jeskyních. Netopýry pravidelně sčítají od roku 1982, v Býčí skále se začalo ještě o desetiletí dříve. V Česku žije 27 druhů netopýrů, všechny jsou chráněné a některé až kriticky ohrožené. V závislosti na druhu vytvářejí kolonie od několika desítek až po tisíce jedinců. Jednotlivé druhy také preferují rozdílná prostředí. Některé vyhledávají dutiny stromů v lesích, jiné využívají lidských staveb a usazují se v letních měsících například v nevyužívaných půdních prostorách. Na zimu se uchylují nejčastěji do jeskyní či štol, ale třeba i do sklepů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist