https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-obnovili-na-olomoucku-prostor-pro-vzacnou-preslicku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci obnovili na Olomoucku prostor pro vzácnou přesličku

24.4.2021 16:08 | OLOMOUC (ČTK)
Přeslička různobarvá neboli cídivka různobarvá.
Přeslička různobarvá neboli cídivka různobarvá.
Foto | Bartosz Cuber / Wikimedia Commons
Ochránci přírody obnovili u pískovny v Nákle na Olomoucku prostor pro silně ohroženou přesličku cídivku různobarvou. Zdejší populace této přesličky patřila k největším v Česku, avšak postupně ji z lokality na břehu pískovny začal vytlačovat rákos a náletové dřeviny. Na obnově biotopu u pískovny v Nákle se podílel Český svaz ochránců přírody (ČSOP) a Nadační fond Veolia, sdělil Jan Moravec z ČSOP.
 

"Cídivka různobarvá potřebuje ke svému životu vlhké lokality s nezapojeným porostem. Typickým místem výskytu byly písčité a štěrkové náplavy řek, pravidelně přeplavované a neustále se měnící, takže nikdy nezarůstající vyšší vegetací. Jenže tyto biotopy v důsledku regulace řek z naší krajiny téměř zmizely," uvedl Moravec.

Nyní tato přeslička v Česku přežívá zejména na místech vytvořených člověkem při těžbě a zpracování nerostných surovin, jako jsou cihelny, štěrkovny či odkaliště, která svým charakterem připomínají říční náplavy. Tato místa ale nejsou pravidelně zaplavována vodou, takže postupně zarůstají vyšší vegetací, a cídivka mizí.

Stejný osud čekal tuto přesličku u štěrkopískovny v Nákle. "Zdejší populace patřila k největším u nás, avšak postupně ji začal vytlačovat rákos a náletové dřeviny," řekl Moravec. I když ochránci přírody v roce 2018 u pískovny odstranili náletové dřeviny a místo pravidelně kosili, tak tyto zásahy byly nedostatečné a přeslička postupně ustupovala vyšším rostlinám. Terén byl proto upraven tak, aby cídivce různobarvé vyhovoval. Zároveň bylo vytvořeno i několik tůní vhodných pro rozmnožování obojživelníků a vodního hmyzu.

"Náklo je již druhou lokalitou cídivky, který ČSOP díky finanční pomoci NF Veolia pomohl. Na přelomu roku byla zakoupena část jedné z východočeských lokalit této vzácné přesličky, a to bývalé odkaliště Jívka. I zde se chystá radikální zásah umožňující posílení populace tohoto klenotu naší přírody," dodal Moravec.

Cídivka různobarvá je nenápadná rostlina, která dorůstá výšky několika desítek centimetrů. Na rozdíl od běžných přesliček, připomínajících malé stromečky, cídivka má lodyhy nevětvené. Cídivka různobarevná je zákonem chráněný druh, v červeném seznamu ohrožených druhů je v kategorii silně ohrožených. Na území České republiky se nyní vyskytuje na zhruba třech desítkách míst.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist