https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-a-zaci-vysadili-na-jare-v-poodri-vice-nez-300-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody a žáci vysadili na jaře v Poodří více než 300 stromů

24.4.2022 01:08 (ČTK)
Zdroj | Arnika.org
Více než 300 stromů vysadili na jaře v Poodří ochránci přírody ze spolku Arnika a Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Studénka ve spolupráci se žáky místních základních škol. Nové duby, hrušně a vrby rostou na Novojičínsku v Jeseníku nad Odrou, Studénce a Bartošovicích. ČTK to sdělila mluvčí Arniky Kristýna Dušák.
 

Školáci vysázeli téměř dvě třetiny všech stromů. V terénu se naučili, co vše je ke správnému zasazení stromu potřeba. "Zásadní je už samotný výběr druhu. Například vrba roste rychle a potřebuje dostatek vláhy, dub naopak vyžaduje více prostoru a světla. Stromkům ve volné krajině je pak nutné zajistit také oporu a ochranu proti okusu zvěří," uvedla mluvčí.

Petr Libosvár z ČSOP Studénka uvedl, že během jarních výsadeb se více zaměřili na dosadbu přestárlých stromořadí kolem polních cest a vodních toků. "Například v Jeseníku nad Odrou jsme doplnili mladé doubky a staré odrůdy hrušní, které lemují polní cestu. Jsme rádi, že děti mají o práci na čerstvém vzduchu zájem, a doufáme, že si odnesou dobrý pocit ze zasazeného stromku, ke kterému se budou vracet třeba i se svými vlastními dětmi," uvedl Libosvár.

Výsadba je součástí pětiletého projektu na záchranu ohroženého brouka páchníka hnědého, který žije v dutinách stromů. Cílem projektu je obnovit pestrou krajinu bohatou na různé druhy živočichů a zároveň do ní vrátit původní odrůdy hrušní.

Jarní výsadby jsou u konce a spolky už nyní začínají plánovat ty podzimní. Dobrovolníci, kteří by se do výsadby chtěli také zapojit, najdou informace na internetových stránkách poodrizije.cz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist