https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-rozsirili-o-dalsi-kus-pralesni-rezervaci-scurnica
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody rozšířili o další kus pralesní rezervaci Ščúrnica

10.3.2017 14:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
"Ščúrnica je místem především pro divokou přírodu. Pro ptáky a šelmy, pro ještěrky či mloky, kteří dali lokalitě jméno," říká Miroslav Janík z ČSOP KOSENKA.
"Ščúrnica je místem především pro divokou přírodu. Pro ptáky a šelmy, pro ještěrky či mloky, kteří dali lokalitě jméno," říká Miroslav Janík z ČSOP KOSENKA.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miroslav Janík / ČSOP
Ochránců přírody vykoupili v rámci sbírky Místo pro přírodu další část více jak stoletého bělokarpatského lesa Ščúrnica. Les ponechaný přírodě je otevřený všem, kdo "chtějí s pokorou sledovat zázraky divočiny." Informuje o tom Český svaz ochránců přírody.
 

Mohutné buky, stoleté jedle, do toho nějaký ten habr. Tu a tam nějaký velikán padlý na zem. Takhle dosud vypadají některé lesy v kopcích nad Valašskými Klobouky, v nejsevernější části Bílých Karpat. Nejsou to doslova pralesy, lidé tu kdysi hospodařili, ale jsou to porosty přírodě hodně blízké, kde si již řadu desetiletí dělá příroda „co chce“.

Právě takové lesy tvoří jádro Ščúrnice, jakési soukromé rezervace, kterou už 16 let pomocí výkupů postupně vytváří Český svaz ochránců přírody. K více jak 30 hektarům lesa ve vlastnictví či spoluvlastnictví Českého svazu ochránců přírody nyní přibylo dalších pět, mimo jiné s významným prameništěm.

"Ščúrnica je místem především pro divokou přírodu. Pro ptáky a šelmy, pro ještěrky či mloky, kteří dali lokalitě jméno," říká Miroslav Janík z ČSOP KOSENKA, který působí jako správce Ščúrnice. "Ščúr je na Valašsku nazývána právě takováto lezoucí drobotina," dodává. Je to místo i pro druhy zcela nenápadné – různé bezobratlé či houby.

"Ščúrnica je také i místem lesnického a přírodovědného výzkumu a v neposlední řadě místem všech milovníků přírody," říká dále Janík. S výjimkou hřebenové turistické značky z Královce na Požár sice Ščúrnicí nevedou žádné cesty. "Nikdo, kdo chce s pokorou sledovat zázraky divočiny, však není vyháněn. Jen musí do lesa vstupovat s vědomím, že zde hospodaří příroda, tedy že se zde pohybuje na vlastní nebezpečí," říká Miroslav Janík.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist