https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-v-albanii-bojuji-proti-stavbe-letiste-krizi-trasy-ptaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody v Albánii bojují proti stavbě letiště, kříží trasy ptáků

5.2.2021 02:45 | TIRANA (ČTK)
Letiště by mělo vzniknout v chráněné krajinné oblasti Vjosa-Narta, která podle expertů představuje s rozlohou 19000 hektarů jednu z nejcennějších mokřadních oblastí v celém Středomoří. Je domovem 200 druhů ptáků včetně pelikánů dalmatských.
Letiště by mělo vzniknout v chráněné krajinné oblasti Vjosa-Narta, která podle expertů představuje s rozlohou 19000 hektarů jednu z nejcennějších mokřadních oblastí v celém Středomoří. Je domovem 200 druhů ptáků včetně pelikánů dalmatských.
Ochránci životního prostředí vyzvali albánskou vládu, aby upustila od výstavby letiště na pobřeží Jaderského moře. Křížilo by totiž významnou migrační trasu ptáků, kteří nacházejí útočiště ve zdejší mokřadní krajině. Informovala o tom agentura AFP.
 

Na projekt druhého mezinárodního letiště v Albánii v hodnotě 86 milionů eur (2,2 miliardy Kč) přijala vláda zatím dvě nabídky. Vzniknout by mělo poblíž města Vlora, úřady si od něj slibují další rozvoj cestovního ruchu v jižní části země. Zhotovitel by měl být podle představ vlády vybrán v březnu.

Na 36 albánských i mezinárodních ekologických organizací zaslalo vládě otevřený dopis, v němž v souvislosti s projektem vyjádřilo krajní znepokojení. Podle nich by letiště mohlo nenávratně poškodit místní ekosystém, který je domovem některých kriticky ohrožených ptáků. Upozorňují také, že letiště umístěné na "jedné z hlavních migračních tras ptáků" je nebezpečné i pro letadla.

Signatáři dopisu rovněž uvádějí, že projekt je v rozporu s albánskými zákony i s mezinárodními úmluvami, které Albánie ratifikovala v rámci přístupových rozhovorů s Evropskou unií.

Letiště by mělo vzniknout v chráněné krajinné oblasti Vjosa-Narta, která podle expertů představuje s rozlohou 19000 hektarů jednu z nejcennějších mokřadních oblastí v celém Středomoří. Je domovem 200 druhů ptáků včetně pelikánů dalmatských či plameňáků, kterých tam podle odborníků přebývá asi 3000.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist