https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-vybudovali-nove-tune-potreba-jich-je-mnohonasobne-vic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody vybudovali nové tůně, potřeba jich je mnohonásobně víc

15.8.2018 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na kopání a obnovu tůní je někdy potřeba lidská ruka...
Na kopání a obnovu tůní je někdy potřeba lidská ruka...
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČSOP
Český svaz ochránců přírody letos podpořil částkou téměř 100 000 Kč vznik nových či obnovení stávajících tůní na Jindřichohradecku, u Smiřic, Valašského Meziříčí, na Vysočině i na Plzeňsku u Radnic. Tůně pomohou zadržování vody v krajině a ochrání i mizející mokřadní rostliny a živočichy. S budováním tůní pomáhají dobrovolníci z místních ochranářských spolků. Pro boj s katastrofálním suchem by podobných aktivit mělo být stonásobně více, upozorňují ochránci přírody.
 

Vlivem využívání a přetváření krajiny zmizelo od 60. let cca 950 000 ha mokřadů, délka vodních toků se zkrátila o třetinu, velká část zemědělských pozemků byla odvodněna. "Letošní horký průběh léta a dlouhotrvající sucho zdůraznily nedostatek vody v naší krajině, a to nejen pro člověka samotného, ale i pro rostliny a živočichy. Přirozených zásobáren vody je minimum a ty umělé pro zadržení vody nestačí," říká Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

...někdy zase těžká technika.
...někdy zase těžká technika.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČSOP

Ochránci přírody ze spolku Hamerský potok proto letos vybudují dvě tůně na Jindřichohradecku. Členové základní organizace ČSOP Javorníček plánují vybudování tří tůní u Valašského Meziříčí. Další tůně vzniknou při obnově pobřežních prvků v areálu biocentra Obora a na přilehlém Smržovském potoce, které v letošním roce zajišťují ochránci přírody ze Smiřic.

Členové ZO ČSOP Radnice zase provedou výřez zarůstajících dřevin na rašeliništi Kamenec na Plzeňsku, dále vyčistí a prohloubí další čtyři tůně. Ochránci na Vysočině z organizace Mokřady – ochrana a management zajistí pokosení třech mokřadních luk na podporu obojživelníků. Všechny tyto činnosti pomohou k udržení vody v krajině a umožní existenci organizmů vázaných na vodní prostředí, jako jsou třeba obojživelníci nebo vážky. Péče o mokřady patři již řadu let mezi tradiční aktivity ochránců přírody.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist