https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-vykoupili-ctyri-lesni-rybnicky-zije-v-nich-vzacna-blatnice-skvrnita
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody vykoupili čtyři lesní rybníčky, žije v nich vzácná blatnice skvrnitá

20.5.2016 10:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Původně rybníčky sloužily pravděpodobně jako tzv. plůdkové rybníky. Dnes jsou domovem řady obojživelníků.
Původně rybníčky sloužily pravděpodobně jako tzv. plůdkové rybníky. Dnes jsou domovem řady obojživelníků.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Moravec / ČSOP
Ochránci přírody vykoupili čtyři lesní rybníčky na Toužimsku. O rybníčky se roky nikdo nestaral a díky tomu se v nich daří vzácným obojživelníkům. Ochránci rybníčky koupili, aby tato místa s výskytem ohrožených zvířat nezanikla.
 

Rybníčky „U kapličky“ o rozloze od 900 do téměř 4000 m2 sloužily v minulosti pravděpodobně jako tzv. plůdkové rybníky. Roky však na nich nikdo nehospodařil. Při průzkumech, které zde v minulých letech provedli členové Českého svazu ochránců přírody Kladská, zde byly objeveny početné populace blatnice skvrnité, skokana krátkonohého, čolka obecného a čolka velkého, ojediněle též skokana ostronosého. "Zejména hojný výskyt kriticky ohrožené blatnice na této lokalitě lze považovat za velmi významný," říká Jan Moravec z Českého svazu ochránců přírody.

Rybníčky doposud patřily státu, který se je rozhodl ve veřejné soutěži prodat. "Případné obnovení chovu ryb by znamenalo s velkou pravděpodobností zánik vhodných podmínek pro tyto živočichy, proto se Český svaz ochránců přírody rozhodl zkusit je vykoupit. A podařilo se, u všech čtyř rybníčků v soutěži zvítězil," říká Jan Moravec.

Blatnice skrvnitá
Blatnice skrvnitá
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Přemysl Tájek / ČSOP

Rybníčky poblíž Toužimi přibyly do seznamu lokalit, zachráněných díky kampani Místo pro přírodu. Jde o první lokalitu v Karlovarském kraji. Smyslem kampaně Místo pro přírodu je vykupovat ohrožené cenné přírodní lokality, kterým hrozí akutní nebezpečí (vykácení lesa, odvodnění mokřadu, rozorání květnatých luk), nebo vykupovat pozemky, které jsou vhodné pro návrat přírody (obnovení vodních toků, výsadby biocenter a biokoridorů) a samozřejmě zajistit těmto pozemkům vhodnou péči.

Kampaň Místo pro přírodu trvá již 13. rokem. Na jejím financování se podílí stovky drobných dárců. Díky nim Český svaz ochránců přírody vykupuje z přírodního hlediska cenná místa do trvalého vlastnictví a svěřuje je do péče místním pozemkovým spolkům.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist