https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-stanice-pavlov-vratili-do-prirody-uzdravene-capy-i-vyra
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci stanice Pavlov vrátili do přírody uzdravené čápy i výra

8.10.2016 16:08 | H. BROD (ČTK)
Ochránci přírody ze stanice Pavlov na Havlíčkobrodsku v posledních týdnech vypustili uzdravené čápy, káňata i včelojeda lesního. Mezi posledními dnes opustil stanici výr velký, letošní mládě, jež na okraji Havlíčkova Brodu srazil vlak. Uzdraveného výra ochránci vypustili ve stejném městě, aby se vrátil do prostředí, které zná. Jeho odlet do lesů poblíž rybníka Cihlář sledovaly tři desítky lidí.
 

Stanice v Pavlově, která pečuje o handicapovaná zvířata z Vysočiny, už letos přijala kolem 450 jedinců. Přibližně polovinu zvířat se daří po uzdravení vrátit do přírody. "Před zimou se snažíme vypustit ptáky, kteří se mohou ještě dostat na jih nebo si najít zimoviště," řekl ČTK ředitel stanice Zbyšek Karafiát.

Mladý výr se do stanice dostal se zlomenou nohou. "Nebyl schopen lovit potravu a postupně by chřadl, než by uhynul," uvedl ředitel. Mláděti při operaci veterináři zpevnili nohu ocelovými dráty. Jeho uzdravování ztěžovalo to, že nebyl sám schopen přijímat potravu a ošetřovatelé ho museli krmit. Zlomenina se výrovi nakonec zahojila tak dobře, že neztratil ani pohyblivost v prstech. Před vypuštěním trénoval let ve voliéře.

Ochránci v Pavlově letos uzdravili i několik čápů. V pátek vypustili také mladého včelojeda lesního, jehož zranilo auto u městyse Sněžné při tahu na jih. Tento druh dravce se do stanice dostal poprvé za řadu let. Kdyby nebyl znovu vypuštěn letos, už by se do přírody nevrátil. "V prvním roce (života) se potřebuje naučit tahovou cestu do Afriky," řekl ředitel.

V Pavlově už začínají přibývat zvířata, která tam budou zimovat, hlavně ježci a netopýři. Některé ježky, kteří už váží kolem 400 gramů, se možná podaří dokrmit na půl kilogramu váhy. Ti by se o sebe venku dokázali postarat sami. Menší ježci zůstanou přes zimu ve stanici.


reklama

 
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist