https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-z-wwf-se-brani-obvineni-z-podilu-na-uhynu-nosorozcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci z WWF se brání obvinění z podílu na úhynu nosorožců

26.9.2019 00:10 (ČTK)
Světový fond na ochranu přírody (WWF) včera odmítl výsledek parlamentního vyšetřování svého podílu na loňském úhynu nosorožců dvourohých po jejich převozu na nové místo v Keni. / Ilustrační foto
Světový fond na ochranu přírody (WWF) včera odmítl výsledek parlamentního vyšetřování svého podílu na loňském úhynu nosorožců dvourohých po jejich převozu na nové místo v Keni. / Ilustrační foto
Světový fond na ochranu přírody (WWF) včera odmítl výsledek parlamentního vyšetřování svého podílu na loňském úhynu nosorožců dvourohých po jejich převozu na nové místo v Keni. Parlamentní experti dospěli k závěru, že WWF naléhal na urychlení převozu, který měl zvířata ochránit před pytláky, bez ohledu na problematickou kvalitu vody. Ze 14 odvezených nosorožců 11 uhynulo na otravu vodou s vysokým obsahem soli.
 

Keňská agentura na ochranu divoké zvěře (KWS) na základě tlaku WWF nevzala podle vyšetřovatelů v potaz nepříznivé výsledky testů vody v národním parku Tsavo, kam byly nosorožci odvezeni.

Pro Keňu, která nabízí safari jako turistickou atrakci, jde o závažné poškození pověsti, napsala agentura Reuters.

Z vyšetřování vyplynulo, že WWF loni v červnu poskytl na přesun nosorožců ohrožovaných pytláky milion dolarů (23 milionů Kč), avšak snažil se keňskou agenturu přimět k urychlení procedury, aby si tak zajistil peníze pro sebe ze strany Německa. WWF tvrdí, že lidé z KWS provedli hydrologický průzkum nové destinace a dospěli k závěru, že je park Tsavo pro zvířata vhodný a bezpečný.

"V žádné fázi přesunu nepřišla na pořad kvalita vody. Nikdy bychom nepodpořili přesun, který by byl v rozporu s doporučením expertů. Je to tragédie a my doufáme, že se nebude opakovat," reagoval fond na výsledky vyšetřování.

Parlamentní výbor, který byl vyšetřováním pověřen, ale konstatoval, že byla zvířata převážena v době, kdy skončil mandát vedení KWS a nástupci ještě nezačali pracovat, tedy v době nedostatečného dozoru nad celým procesem. Původní vedení agentury převoz třikrát zamítlo, jedním z důvodů byl právě vysoký obsah soli v pitné vodě v rezervaci. Podle zprávy parlamentních expertů by měl za smrt zvířat nést odpovědnost ministr cestovního ruchu a divoké zvěře Najib Balala, neboť to byl on, kdo zdržel jmenování nového vedení KWS.

Člen minulého ředitelství agentury Richard Leakey k tomu řekl, že keňská pobočka WWF, která akci financovala, se do rozhodování agentury vměšovala a po odstoupení vedení pak důrazně vynucovala převoz.

V Keni předloni žilo 1258 nosorožců, z nichž 745 jsou nosorožci dvourozí, také nazývaní černí. Dalších 513 patří do skupiny nosorožců bílých, neboli tuponosých. Z nich naprostá většina, konkrétně 510, jsou nosorožci jižní a jen tři severní. K ohroženým jsou řazeny všechny druhy těchto lichokopytníků, jež se snaží lovit pytláci a získat rohy ceněné v asijském lidovém léčitelství. Přesto je situace v Keni lepší, než byla v 80. letech, kdy v zemi bylo jen 400 nosorožců.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist