https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-zvirat-nesouhlasi-s-vyzehem-koni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci zvířat nesouhlasí s výžehem koní

26.5.2001 12:01 | PRAHA (ČIA)
Označování koní výžehem v připravované vyhlášce ministerstva zemědělství k zákonu o šlechtění a plemenitbě by mělo být podle Nadace na ochranu zvířat zakázáno. ČIA o tom informovala zástupkyně ředitelky Nadace Ilona Kucharczyková. Nadace podle jejích údajů již také poslala protestní dopis ministru zemědělství Janu Fenclovi.
 

"V návrhu této vyhlášky je uvedeno, že koně budou označováni výžehem a popisem a tento způsob, i když vyhláška uvádí další možné alternativy, například označení čipem, je víceméně stanoven jako způsob povinný. Označování koní výžehem je však zákrokem značně bolestivým, protože se jedná nejen o spálení kůže, ale i vytvoření zjizvené tkáně, která tvoří později poznávací znak. Bolest tedy vzniká nejen při vlastním zákroku, ale podle vyjádření odborníků trvá i v dalším procesu hojení rány. Podle našich informací je v řadě moderních států tento způsob označování právě pro jeho bolestivost zakázán," uvádí se v dopisu, který má ČIA k dispozici.

Podle Kucharczykové přitom v současné době již existuje nezaměnitelný způsob označování zvířat čipem, takže zákazu výžehu nebrání ani technické překážky. K dopisu nadace se podle ní připojily i další tři domácí ochranářské organizace, stejný názor mají i mezinárodní organizace na ochranu zvířat - WSPA, RSPCA a Eurogroup.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist