https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-zvirat-odvezli-z-albanie-do-nizozemska-tri-tyrane-lvy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci zvířat odvezli z Albánie do Nizozemska tři týrané lvy Video

9.5.2019 00:40 (ČTK)
Zejména snímky podvyživeného Lenciho se zaníceným okem vytvořily tlak na záchranu těchto kočkovitých šelem.
Zejména snímky podvyživeného Lenciho se zaníceným okem vytvořily tlak na záchranu těchto kočkovitých šelem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Caters News Agency / dailymail.co.uk
Tři týraní lvi ze soukromé zoo v Albánii v úterý vyrazili na cestu do Nizozemska, kde jim ochránci zvířat našli nový domov. Stalo se tak po silné kritice z domova i zahraničí, která albánskou vládu přiměla poskytnout podvyživeným šelmám pomoc. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Boj za záchranu lvů Zhakua, Lenciho and Bobbyho vyvolaly loni na podzim zprávy v britských médiích. Zvířata v neoficiální zoologické zahradě v jihoalbánském Fieru živořila v klecích bez přirozeného světla, s nedostatkem potravy, nemocemi vnitřních orgánů i záněty kůže a tesáků. Zejména snímky podvyživeného Lenciho se zaníceným okem vytvořily tlak na záchranu těchto kočkovitých šelem.

Albánský ministr životního prostředí Blendi Klosi označil případ týraných šelem za "ostudný" a následně nařídil šelmy zoologické zahradě odebrat. Spolu se lvy bylo zachráněno dalších osm podvyživených zvířat, mezi nimi i medvěd. Dočasné útočiště našla zvířata v tiranské zoo, kde pro ně byly podmínky příznivější, přesto ale stále nevhodné. Lvi se zde ale zotavili natolik, aby mohli absolvovat dvoudenní převoz do Nizozemska.

Svůj nový domov naleznou ve specializovaném centru pro velké kočkovité šelmy, odkud budou zřejmě později vypuštěni zpět do přírody. "Pokud se uzdraví, doufáme, že se snad dostanou do Jihoafrické republiky, kde máme velký útulek," řekla Ioana Dunglerová ze spolku na ochranu zvířat Four Paws (Čtyři tlapy), který převoz zorganizoval.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist