https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-zvirat-vyzyvaji-k-bojkotu-firmy-procter-and-gamble
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřOchránci zvířat vyzývají k bojkotu firmy Procter and Gamble

24.5.2002 11:03 | PRAHA (EkoList)
Již pošesté má v sobotu 25. května proběhnout každoroční mezinárodní bojkot výrobků firmy Procter and Gamble na protest proti tomu, že firma nadále testuje své výrobky a jejich ingredience na zvířatech. "Podle odhadů nevládních organizací je každým rokem pro účely firmy Procter and Gamble usmrceno až 50.000 zvířat," vysvětluje koordinátor bojkotu v České republice Jan Lorenc ze sdružení Svoboda zvířat. V celém světě je k bojkotu ohlášeno více než osm desítek protestních akcí.
 

V Praze včera členové Svobody zvířat informovali kolemjdoucí u obchodního domu Tesco na Národní třídě o probíhajícím bojkotu rozdáváním letáčků. V něm je vyzvali, aby bojkotovali výrobky firmy Procter and Gamble do té doby, než tato společnost přestane výrobky na zvířatech testovat. "Více než 550 koncernů, například Avon, Nivea, Oriflame či Laboratoires Garnier, garantuje svým zákazníkům, že pro testování svých výrobků zvířata nepoužívají," argumentují organizátoři bojkotu v letáčku, kteří lidé dostali na Národní třídě. Podle ochránců zvířat jsou testy na zvířatech neprůkazné, protože se fyziologie laboratorních zvířat významným způsobem liší od fyziologie člověka - tedy zákazníka. "Ovšem v případě spotřebitelských sporů se pak výrobci na tyto testy odvolávají a spotřebitelé většinou vyjdou s prázdnou," dodává text letáku.

Bojkot v ČR organizují společně tři sdružení - Svoboda zvířat, Ochránci hospodářských zvířat (OHZ) a Czech and English for Animals. OHZ na adrese www.ohz.cz/procter.html zveřejnili specializovanou stránku k bojkotu. Mezinárodní stránka věnovaná bojkotu firmy Procter and Gamble je na adrese www.uncaged.co.uk/pg.htm.

Svoboda zvířat se chystá dnes kontaktovat přímo zástupce firmy Procter and Gamble v ČR. V 15 hodin se o to aktivisté chtějí pokusit přímo v kanceláři firmy v ulici Na Poříčí.

Aktivista Svobody zvířat před OD Tesco
Aktivistka Svobody zvířat v převleku laboratorního králíka rozdává letáky Aktivistky... ...a aktivisté

Foto: Jakub Kašpar/EkoList


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist