https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-zvirat-zverejnili-nove-zabery-z-mnozirny-psu-soucasne-zakony-podle-nich-psy-nechrani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci zvířat zveřejnili nové záběry z množírny psů. Současné zákony podle nich psy nechrání

8.9.2016 01:23 | PRAHA (Ekolist.cz)
Videozáběry ještě před zveřejněním předali ochránci zvířat veterinární správě jako podnět k prošetření. Úřadu se ale nepodařilo provést neohlášenou kontrolu, v době ohlášené kontroly se na místě nacházel pouze jeden pes a veterinární správa nezjistila žádné porušení zákonů
Videozáběry ještě před zveřejněním předali ochránci zvířat veterinární správě jako podnět k prošetření. Úřadu se ale nepodařilo provést neohlášenou kontrolu, v době ohlášené kontroly se na místě nacházel pouze jeden pes a veterinární správa nezjistila žádné porušení zákonů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | OBRAZ
Spolek OBRAZ (Obránci zvířat) zveřejnil na internetu nové záběry nevyhovujících podmínek chovu psů v jedné z tzv. množíren. Podle ochránců zvířat video věrně zachycuje realitu množírenského byznysu. Psi v něm žijí v naprosto nevyhovujících podmínkách, jsou nemocní a zesláblí.
 

Na zveřejněných záběrech psích kotců v obci Prostiboř-Telice v Plzeňském kraji je patrná podestýlka z promočené slámy a plná výkalů. Psům se nedostává krmiva ani čisté vody. Voda v misce nebyla podle OBRAZu měněná minimálně čtrnáct dní. Je plná hnijící slámy, červů a komářích larev.

Videozáběry ještě před zveřejněním předali ochránci zvířat veterinární správě jako podnět k prošetření. Úřadu se ale nepodařilo provést neohlášenou kontrolu, v době ohlášené kontroly se na místě nacházel pouze jeden pes a veterinární správa nezjistila žádné porušení zákonů.

„Tato kauza názorně ukazuje, co všechno je v tomto odvětví špatně: otřesné podmínky, bezohlednost podnikaní a v neposlední řadě bezradnost státní správy,“ uvádí Daniel Cao, tiskový mluvčí spolku OBRAZ. „Množitelé zcela ignorují zákonnou registrační povinnost, a když je někdo nahlásí, dostanou informaci o kontrole předem. Mají tak dost času na to se psů zbavit nebo je někam přemístit, a kontrolám i předpisům se tak mohou jenom smát,“ pokračuje Daniel Cao.

S množírnami je podle jeho slov potřeba bojovat sérií opatření. „Rozhodně nestačí nedávný návrh novely zákona z dílny Ministerstva zemědělství, který pouze rozšiřuje už existující registrační povinnost. K čemu je však registrační povinnost, když z ní množitelé mají akorát legraci? Veterinární správa by měla v první řadě prověřit všechny subjekty, které mají aktivní chovatelskou živnost, a nečekat pouze na to, až se jim někdo ohlásí,“ dodává Cao s tím, že podle rešerší spolku OBRAZ plní registrační povinnost jen zlomek chovatelů psů.

Spolek OBRAZ nyní spouští novou kampaň proti množírnám a začíná sbírat podpisy na petici. V polovině září bude rovněž účastníkem konference „Evropská továrna na psy?“, kde upozorní právě na nefunkčnost registrační povinnosti.

Za možné řešení spolek považuje stanovení takových minimálních parametrů pro chovy psů, které budou neslučitelné s masovou produkcí. Státní orgány si mají také lépe vyměňovat informace o osobách s chovatelskou živností a dohlédnout na důsledné plnění registrační povinnosti u veterinární správy. V registrovaných chovech je pak potřeba provádět pravidelné, předem neohlášené kontroly.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist