https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochrane-prirody-chybi-data-o-vyskytu-veverky-obecne-pomoci-jim-muze-kdokoliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochraně přírody chybí data o výskytu veverky obecné. Pomoci jim může kdokoliv

24.5.2018 14:18 | PRAHA (Ekolist.cz)
Veverka obecná žije ve městech i ve volné přírodě. Přesto jsou v Česku místa, pro která nejsou žádná data o jejím výskytu.
Veverka obecná žije ve městech i ve volné přírodě. Přesto jsou v Česku místa, pro která nejsou žádná data o jejím výskytu.
Aplikace BioLog je na světě už čtyři roky. Lidé do ní mohou jednoduše zaznamenávat svá pozorování rostlin a živočichů. Jak vzácných, tak i vcelku běžných. Například veverky obecné. Pracovníci Agentury ochrany a krajiny však zjistili, že je řada míst, kde o veverkách žádná data nejsou.
 
"Když jsme si zanalyzovali záznamy o výskytu veverky v nálezové databázi ochrany přírody, ukázalo se, že je řada míst, kde žádná data nemáme,“ vysvětluje Karel Chobot z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Spolu s kolegy proto aktuálně rozjel roční projekt Veverka obecná, který by bílá místa na mapě výskytu veverky obecné zaplnit.

Smysl projektu je ale širší než jen posbírat data. „Chceme také lidem ukázat, že má smysl, aby zaznamenávali i běžné druhy,“ vysvětluje Karel Chobot.

Proč právě veverka? „Veverka je druhem, který může k sledování přírody lidi přitáhnout. Každý ji pozná, má barevné varianty, žije i ve městech,“ dodává Tomáš Růžička z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Výskyt veverky obecné.
Výskyt veverky obecné.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Projekt veverka obecná je tak vlastně upoutávka na mobilní aplikaci BioLog. Ta umožňuje každému zaznamenávat přímo v terénu pozorování rostlin, živočichů a hub. A také ukazuje, jaké další druhy byly v okolí spatřeny. Data je možné prohlížet pomocí funkce Mé okolí.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist