https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochuzeny-uran-v-kosovu-neprekracuje-limity
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochuzený uran v Kosovu nepřekračuje limity

15.2.2001 17:45 | PRAHA (ČIA)
Výsledky průzkumu sedmičlenného speciálního týmu vyslaného Armádou České republiky do Kosova mezi 25. až 31. lednem, aby zjistil závažnost výskytu ochuzeného uranu v souvislosti s tzv. balkánským syndromem, byly negativní. Přestože vzorky půdy, vody, potravin a zbytků munice odebraných v oblasti výskytu české jednotky mise KFOR jsou známé jenom částečně a některé analýzy ve Státním ústavu radiační ochrany ještě probíhají, je už nyní možné říct, že výskyt uranu nepřekročí hodnoty běžné v přírodě. V minulých dnech proběhlo vyšetření 169 příslušníků poslední mise KFOR na Balkáně, přičemž se jich vrátilo 173 a je nutné říct, že všechna vyšetření byla negativní", uvedl dnes náčelník sekce vojenského zdravotnictví Armády ČR Jan Petráš.
 

Podle Petráše se bude v prohlídkách vojáků pokračovat pravidelně každý rok, u vojáků s příznakem nemoci spojené s působením v misi budou vyšetření častější a to i po jejich odchodu do zálohy. Jak Petráš dodal, o vojáka, který prošel tak náročnou misí jako je KFOR nebo SFOR, bude postaráno po zdravotní stránce do konce života.

V průběhu činnosti týmu bylo změřeno 350 kilometrů tras, na nichž bylo naměřeno 50 tisíc hodnot. Šlo o trasy nejčastějšího pohybu naší jednotky v Kosovu a byla měřena zejména povrchová kontaminace ochuzeného uranu.

V současné době probíhá plánování vyslání dalšího týmu, který by měřil hodnoty ochuzeného uranu na území Bosny v termínu 19. února až 4. března.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist