https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/od-listopadu-se-nesmi-krmit-masokostni-mouckou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Od listopadu se nesmí krmit masokostní moučkou

30.10.2003 17:00 | PRAHA (ČIA)
Od 1. listopadu platí v ČR totální zákaz krmení hospodářských zvířat masokostními moučkami. Informoval o tom dnes tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.
 

ČR tak podle jeho údajů přebírá zákaz již platný v zemích EU. "Na tento krok SVS upozorňovala odbornou veřejnost již více než rok s tím, že je třeba uvažovat o tom, jak tento zdroj bílkoviny v krmných směsích nahradit," zdůraznil Duben. Jako náhradní zdroj podle jeho údajů připadá v úvahu především sója, vzhledem k tomu však, že nejde o tuzemskou surovinu, zvýší se chovatelům hospodářských zvířat náklady na produkci masa. Podle Dubna pokrývala dosud domácí produkce masokostních mouček domácí spotřebu zhruba ze dvou třetin.

Chovatelé tvrdí, že náklady na kilogram masa stoupnou například v případě vepřového o 60 korun na kilogram. To v praxi znamená, že z důvodu zákazu zkrmování masokostních mouček se na domácím trhu zvýší ceny masa. SVS se ovšem domnívá, že spotřebitelé zákaz uvítají, neboť tím zmizí hypotetické riziko přenosu nemoci BSE na další živočišné druhy, tedy i na člověka.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist