https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/od-nedele-nektere-cesty-vlakem-zlevni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Od neděle některé cesty vlakem zlevní

14.12.2002 13:55 | PRAHA (ČIA)
Od neděle, kdy vstupuje v platnost nový jízdní řád Českých drah, bude cestování některými spoji levnější. Půjde jednak o krátké vzdálenosti do 10 kilometrů a pak zlevní i některé cesty dálkovými vlaky například na trase z Prahy do Ostravy. Podle tiskové mluvčí ČD Zdenky Celé se po několika letech zdražování jedná o první zlevnění jízdného.
 

Zákaznická jízdenka do šesti a do 10 kilometrů zlevní o jednu korunu na sedm respektive 11 korun. Výraznější úspora je u předplatních jízdenek na tyto vzdálenosti, které se hodně využívají při pravidelném dojíždění do zaměstnání nebo do škol. "Výhodou těchto jízdenek není jen nízká cena, ale také fakt, že jsou přenosné a mohou je využívat různé osoby," upozornila Celá.

Levnější cestování čeká od 15. prosince také řadu cestujících v dálkové dopravě. Na trase Praha - Pardubice - Olomouc - Ostrava se spoje kategorie InterCity převádějí do kategorie Expres bez nutnosti platit příplatek. Úroveň služeb v těchto vlacích však podle Celé zůstane na stejné úrovni jako je tomu dnes.

O 60 korun méně pak zaplatí ve vlacích EuroCity cestující s některými jízdenkami. Jde o nabídku Kilometrická banka 2000, síťovou a oblastní jízdenku. Zákazníci s těmito doklady totiž nebudou platit příplatek pro vlaky EuroCity. Od 15. prosince také platí nová nabídka pro příhraniční cestování mezi Českou republikou a Rakouskem. Sleva pod názvem EURegio snižuje cenu za cesty mezi příhraničními regiony až o 40 procent.

S novým jízdním řádem se také rozšiřuje služba úschovy zavazadel během přepravy. Cestující v tomto případě ukládají svá zavazadla přímo do označeného vozu. Cena za tuto přepravu je 30 korun, tedy o 10 korun méně než u dosavadní přepravy cestovních zavazadel. Výraznější úspora je pak u jízdních kol, za jejichž přepravu na vzdálenost 101 a více kilometrů cestující zaplatil 60 korun, zatímco v nové úschovně během přepravy zaplatí jen poloviční cenu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist