https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/od-noveho-roku-by-mely-cd-zacit-fungovat-jako-akciova-spolecnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Od Nového roku by měly ČD začít fungovat jako akciová společnost

30.5.2002 15:27 | PRAHA (ČIA)
Existence dosavadní státní organizace České dráhy (ČD) by podle harmonogramu měla skončit zároveň s koncem tohoto roku. K 1. lednu 2003 se pak tato organizace rozdělí na akciovou společnost České dráhy, která bude provozovat železniční dopravu, a na Správu železniční dopravní cesty, která bude spravovat železniční infrastrukturu. Vláda by měla příští týden schválit zakladatelskou listinu akciové společnosti ČD a její stanovy, aby dokončení transformace drah nestálo nic v cestě. Na dnešním setkání s novináři to řekl generální ředitel ČD Dalibor Zelený.
 

Ten zároveň znovu zdůraznil, že jedním ze základních principů transformace drah je přeměnit dosavadní státní organizaci ČD v obchodně podnikatelský subjekt zaměřený na zisk. "Musíme zároveň zajistit rovné podmínky pro všechny druhy dopravy," zdůraznil Zelený. V této souvislosti připomněl, že zatímco autobusoví dopravci za užívání dopravní cesty neplatí, ČD však ano. Dodal zároveň, že je nutné zajistit pro všechny dopravce rovný přístup na koleje, tedy za stejnou cenu a stejných podmínek.

Podle Zeleného je však zároveň nezbytně nutné vyřešit financování osobní železniční dopravy. Zatímco železniční nákladní přeprava je již několik let po sobě zisková, utápějí ČD tyto zisky v osobní přepravě, jejíž skutečné náklady jim stát trvale není schopen zaplatit. "Je nutné stanovit přesný rozsah objednané osobní železniční dopravy a v plném rozsahu jí uhradit," pokračoval Zelený s tím, že jízdné by se mělo pohybovat přibližně na hranici 30 procent nákladů na přepravu daného cestujícího, tedy na stejné úrovni jako dnes.

Zelený stejně jako náměstek ministra dopravy a spojů Pavel Stoulil se neobávají toho, že by vláda vzešlá z červnových parlamentních voleb proces transformace ČD nějak zpomalila či dokonce zastavila. "Princip transformace drah musí být dodržen, vyplývá to z evropských směrnic," řekl Stoulil. Dodal, že výsledný zákon o transformaci ČD je kompromisem mezi představami pravice a levice.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist