https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/od-pondelka-je-konec-s-masokostnim-separatem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Od pondělka je konec s masokostním separátem

15.6.2001 13:55 | PRAHA (EkoList)
Ministr zemědělství Jan Fencl (ČSSD) na návrh Státní veterinární správy ČR (SVS) rozhodl o tom, že v ČR bude od pondělí 18. června zákázáno separovat maso z kostí skotu, ovcí a koz. EkoListu to dnes sdělil tiskový mluvčí SVS Josef Duben. Masokostní separát (svalovina oškrábaná z kostí) se až dosud používal jako náhražka masa zejména v uzeninách. Separát může obsahovat části nervového systému a tak je potenciálním zdrojem prionu - bílkoviny zodpovědné za bovinní spongiformní encefalopatii (BSE, nemoc šílených krav). Podle Dubna Fencl "toto opatření přijal proto, že by mohlo hrozit nebezpečí z prodlení".
 

Mimořádná veterinární opatření od pondělka zakazují všem zpracovatelům využívat separátů a nařízení se týká zvířat všech věkových kategorií. Všechna jatka bez rozdílu kapacity musejí také od pondělka odstraňovat v širší míře některé velmi nebezpečné části těl. Kromě lebky, včetně mozku, očí, mandlí a míchy skotu staršího 12 měsíců sem nově patří vždy celé střevo skotu. Nařízení platí i pro ovce a kozy, u nichž se navíc musí odstraňovat i slezina. Tento rizikový materiál jsou asanační podniky povinny odděleně sbírat a svážet do vyčleněného asanačního podniku, kterým je VETAS České Budějovice, provoz Chotýčany. Ten stanovené konfiskáty zpracuje na masokostní moučku a kafilerní tuk, které musí obarvit a neuvádět je do konečného rozhodnutí do oběhu. V tomto provozu je zakázáno zpracovávat jiný jatečný odpad živočišného původu.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist