https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/od-soboty-bude-v-prazske-zoo-k-videni-novy-prirustek-hrosi-rodiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Od soboty bude v pražské zoo k vidění nový přírůstek hroší rodiny

19.2.2016 15:59 | PRAHA (ČTK)
Do expozice pražské zoologické zahrady bylo v pátek poprvé vypuštěno mládě hrocha obojživelného, které se narodilo koncem ledna. Je to třetí potomek hrocha Slávka a jeho partnerky Marušky. Návštěvníci si budou moci nový přírůstek prohlédnout od soboty, informovala zoologická zahrada.
 

Zatím bezejmenný hroší sameček se narodil 28. ledna a od té doby až do dneška pobýval se svou matkou v zázemí pavilonu. "Pro Slávka s Maruškou je to jejich třetí odchovávané mládě, tentokrát poprvé v novém Pavilonu hrochů, otevřeném v roce 2013," upřesnila vedoucí tiskového oddělení pražské zoo Jana Myslivečková.

Hroší máma Maruška už úspěšně odchovala mláďata Tomíka a Válečka. Tlačenice v hroším výběhu přesto nehrozí. Tomík v roce 2010 zamířil do Francie, zatímco Váleček se loni v říjnu vydal do zoo v polské Vratislavi.

Hrochy chová pražská zoo už více než 80 let. Jako první přijel v roce 1933 do zoo v cirkusové maringotce hroch Petr. Populární byla hrošice Zuzana, která do Prahy dorazila z Berlína, kde za války přečkala bombardování. Zoo ji odkoupila za symbolickou jednu korunu za každé kilo váhy.

Neméně slavný je hroch Slávek - stal se hrdinou ničivých povodní v roce 2002, když dokázal přežít v zatopeném Pavilonu velkých savců. Jeho tehdejší partnerka Lentilka a dcera Barborka velkou vodu zaplatily životem. Novou Slávkovou partnerkou se pak stala právě Maruška.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist