https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/od-vcerejska-musi-obce-zajistit-misto-na-trideni-jedlych-oleju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Od včerejška musí obce zajistit místo na třídění jedlých olejů

2.1.2020 00:18 (ČTK)
Ode včerejška by se měl zlepšit sběr jedlých olejů a tuků. / Ilustrační foto
Ode včerejška by se měl zlepšit sběr jedlých olejů a tuků. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Piqsels
Ode včerejška by se měl zlepšit sběr jedlých olejů a tuků. Obce musí od Nového roku celoročně zajistit místa, kam tento odpad budou moci občané odkládat. Musí buď přistavit speciální kontejnery, anebo umožnit třídění ve sběrných dvorech.
 

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) chce touto novou povinností zvýšit recyklaci odpadů a snížit riziko, že skončí v odpadních vodách.

Řada obcí třídí jedlé oleje či tuky dobrovolně už v současnosti a čísla ve sběru rostou. Zatímco v roce 2016 je vybíralo z celkového počtu 6258 obcí pouze deset procent v množství 88 tun, o rok později se počet obcí zvýšil na zhruba 900. Vytřídily 192 tun použitých olejů a tuků.

Kromě lepší recyklace odpadů chce MŽP podpořit ale i snahu o využití neropných zdrojů v ČR v různých odvětvích průmyslu - gumárenském, dřevařském nebo i v energetice.

"Upravené odpadní oleje se dají přidávat k pohonným hmotám (výroba biopaliv), nejjednodušší ale je jejich energetické využití při výrobě tepla a elektřiny," řekl Ondřej Charvát z tiskového oddělení MŽP. Oddělený sběr jedlých tuků a olejů podle něj posune Česko i k tomu, aby plnilo vysoké evropské cíle a snížilo riziko, že se tyto tuky a oleje budou dostávat do odpadních vod.

Zásadní změny ve sběru i využití odpadů čekají ale Česko až od roku 2021, kdy by měly začít platit nové odpadové zákony. Začátkem prosince je schválila vláda a začátkem letošního roku o nich začne jednat Sněmovna.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist