https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/od-zari-se-zmeni-pravidla-prodeje-pudy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Od září se změní pravidla prodeje půdy

8.8.2001 16:11 | PRAHA (ČIA)
Od příštího měsíce by se měla v ČR prodávat státní půda na základě jiných podmínek než dosud. Jak dnes potvrdil v rozhovoru pro ČIA tiskový mluvčí Pozemkového fondu ČR (PF) Michal Bureš, nová pravidla budou vycházet z dikce novely zákona o prodeji státní půdy, kterou již odsouhlasili poslanci, Senát a podepsal ji i prezident. Novela přitom rozšířila předkupní práva pro stávající nájemce státní půdy. Ti mají nyní nárok na 50 procent obhospodařované půdy, nejvýše však na 300 hektarů. "V současnosti se k tomu dokončuje metodický pokyn PF a počítáme s tím, že bude platit po schválení prezídiem PF od 1. září," dodal Bureš.
 

Původním důvodem zmíněné novelizace zákona přitom vůbec nebyly úpravy předkupního práva nájemců, ale prodloužení předkupního práva zahrádkářů, kterým končily desetileté smlouvy s PF. Změnu podmínek ve prospěch nájemců v rámci pozměňovacích návrhů prosadili poslanci ČSSD. Hlasování o novele zákona bylo přitom podle některých poslanců minimálně porušením jednacího řádu sněmovny. Místopředseda zemědělského výboru Jaroslav Pešán se například domnívá, že šlo o záměrnou manipulaci.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist