https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odborari-z-je-dukovany-vyhlasili-stavkovou-pohotovost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odboráři z JE Dukovany vyhlásili stávkovou pohotovost

11.2.2003 15:28 | DUKOVANY (ČIA)
Odboráři z Jaderné elektrárny Dukovany (JEDU) vstoupí ve středu 12. února přesně ve 12 hodin do stávkové pohotovosti. Důvodem je nesouhlas odborářů s razantním propouštěním zaměstnanců. Pro ČIA to dnes uvedl odborový předák Jiří Jedlička s tím, že více než 800 odborářů je připraveno i k dalším protestním akcím.
 

"Tentokrát se bude jednat pouze o výstražnou stávku, která nezasáhne do chodu elektrárny. Pokud ale nedojde k dohodě, plánujeme demonstrace a další bojkoty," řekl Jedlička. Podle předběžných údajů by mělo v letošním roce opustit JEDU nejméně sto dalších zaměstnanců. Stejný počet tady přišel o práci i v roce 2002. "Použijeme veškerých dostupných prostředků. Plošné propouštění je nepřístupně a hraničí s jadernou bezpečností ve státě," dodal Jedlička. Stávkovou pohotovost chtějí odboráři držet až do 19. února, kdy se mají setkat s vedením společnosti ČEZ, která JE Dukovany vlastní.

K odborářům z JE Dukovany se podle vyjádření odborového předáka Františka Hamana hodlají připojit rovněž odbory Jaderné elektrárny Temelín.

Jaderná elektrárna Dukovany je s instalovaným výkonem 1760 megawattů největším zdrojem elektrické energie v České republice. V loňském roce vyrobila 13, 299 miliardy kWh elektrické energie. V provozu je už osmnáct let a v posledních letech pokrývá zhruba čtvrtinu domácí čisté spotřeby elektřiny. Vlastníkem je elektrárenská společnost ČEZ.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist