https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-po-dvou-letech-urcili-pohlavi-mladych-krokodylu-v-olomoucke-zoo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci po dvou letech určili pohlaví mladých krokodýlů v olomoucké zoo

5.3.2023 00:27 | OLOMOUC (ČTK)
Krokodýl čelnatý obývá pralesní bažinaté oblasti západní a části střední Afriky.
Krokodýl čelnatý obývá pralesní bažinaté oblasti západní a části střední Afriky.
Odborníkům se po více než dvou letech podařilo určit pohlaví pěti mláďat krokodýlů čelnatých, která se v září 2020 narodila v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Do určitého věku lze totiž jen velmi obtížně rozpoznat krokodýlí penis od klitorisu. "Pohlavnímu orgánu se v té době přezdívá kliteropenis," řekla ČTK mluvčí svatokopecké zoo Iveta Gronská. Z krokodýlích mláďat s dosud neidentifikovaným pohlavím se nakonec vyklubali samci.
 

Určit pohlaví krokodýlích mláďat se odborníkům svatokopecké zoo podařilo díky tomu, že už výrazně povyrostla. "Tentokrát se k nám přidala i legenda české zoologie a teraristiky, emeritní ředitel jihlavské zoo Vladislav Jiroušek. Postačil rychlý pohmat v kloace krokodýlů a nyní už víme, že máme v zoo pět samců," uvedl kurátor pavilonu plazů a ptáků Jan Kirner.

Metod pro určení pohlaví krokodýlů je několik. "Základní je palpace, kdy se prstem prohmatává vnitřek kloaky a hledá se chrupavčito-masitá struktura, což lze s jistotou uplatnit pouze na vzrostlejších krokodýlech. U dospělých jedinců je možné samce od samice odlišit i pouhým pohledem. Samci totiž bývají výrazně robustnější," podotkla Gronská. Oříškem bývají právě krokodýlí mláďata, u kterých pohlavní orgán samce i samice vypadá velmi podobně a vsunutí malíčku do kloaky často ani není možné.

Krokodýl čelnatý obývá pralesní bažinaté oblasti západní a části střední Afriky. Otcem pětice mláďat krokodýlů čelnatých byl samec, který pobýval v olomoucké zoo 28 let. Potomky zplodil ještě před svým úhynem v roce 2020. "Samice začala mláďata již vyhánět, proto je oddělená a pět krokodýlů zanedlouho zamíří do jiných zoo," podotkla Gronská. Krokodýly čelnaté zoo na Svatém Kopečku chová od roku 1992.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist