https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-radi-clintonovi-jeste-omezit-tezbu-dreva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci radí Clintonovi ještě omezit těžbu dřeva

14.11.2000 11:05 | WASHINGTON/PRAHA (EkoList)
Experti z federální lesnické služby Forest Service doporučili prezidentu Clintonovi rozšířit zákaz těžby dřeva v lesích, které nejsou narušeny silniční sítí. Informují o tom dnešní The New York Times (NYT). Podle Forest Service by v takových lesích měl platit naprostý zákaz jakékoli těžby pro komerční účely, tedy kromě těžby kalamitní. Zákaz by se týkal 54 miliónů akrů lesa, včetně 15 miliónů akrů největšího pralesa na území USA - Tongass National Forest na Aljašce.
 

Pokud prezident Clinton vyhoví doporučení expertů z Forest Service, naplní tak jeden ze slibů, kterými argumentoval jeho viceprezident Albert Gore ve své letošní prezidentské kampani. Zároveň tak půjde přesně proti názoru Goreova protikandidáta, texaského guvernéra George Walkera Bushe. Bush považuje podobný federální zákaz za překročení pravomocí federální administrativy a zasahování do pravomocí jednotlivých států USA.

Podle NYT je však nepravděpodobné, že by bylo možné reálně uplatnit podobný zákaz dříve, než v roce 2004, protože současní zástupci Aljašky v americkém Kongresu budou proti. Zároveň by podle NYT byly pravděpodobně problémy s odsouhlasením nákladů, které by si podobné restrikce vyžádaly, republikánským Kongresem. Podle Forest Service by si jen v prvních čtyřech letech po vyhlášení zákazu plán vyžádal 13 až 20 miliónů dolarů investic na vytvoření nových pracovních míst, která by ubyla v dřevařském průmyslu.

Z druhé strany kritizují ale plán i ekologičtí aktivisté. Za příliš rozvleklý označil plán, který počítá s rozfázováním zákazu na čtyři roky, šéf Alaska Rainforest Campaign (Kampaň za aljašské pralesy) Matt Zencey. Zencey varoval, že jakékoli váhání může umožnit republikánům v Kongresu i případné Bushově administrativě, ještě dále omezovat ochranu amerických pralesů, píší dnešní NYT.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist