https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-se-u-macochy-zameri-na-pruzkum-chranenych-uzemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci se u Macochy zaměří na průzkum chráněných území

24.9.2001 08:13 | BRNO (ČIA)
Na speleologický průzkum chráněných krajinných oblastí se má zaměřit třídenní odborný seminář již 9. ročníku Mezinárodní školy ochrany přírody krasových oblastí, který dnes začíná v turistické útulně u propasti Macocha poblíž Blanska. ČIA o tom informoval Leoš Štefka ze Správy Chráněné krajinné oblasti Moravský kras.
 

V průběhu semináře zazní podle Štefky na 40 příspěvků speleologů, pracovníků odborných institucí, vysokých škol i pracovišť ochrany přírody z České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska. Dnes má být také otevřen zcela rekonstruovaný Dolní můstek Macochy s unikátním pohledem do propasti celkově 138 metrů hluboké.

Podzemní plavba z propasti Macocha do Pustého žlebu v Moravském krasu byla otevřena 1. července 1933 s přispěním významného badatele a speleologa Karla Absolona. Moravský kras byl vyhlášen chráněnou krajinnou oblastí v roce 1956. Na ploše necelých 100 kilometrů čtverečních jsou soustředěny téměř všechny krasové jevy v klasické formě: kaňony, jícny ponorů, otevřených závrtů a propastí, ústí vyvěraček a systémů jeskyní, škrapová pole, slepá a poloslepá údolí. Veřejnosti jsou přístupné čtyři jeskynní komplexy, a to jeskyně Balcarka, Kateřinská jeskyně, jeskyně Sloupsko-Šošůvské a Punkevní jeskyně.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist