https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-stejnou-ochranu-jako-prehrada-zajisti-na-becve-poldr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci: Stejnou ochranu jako přehrada zajistí na Bečvě poldr

16.1.2017 22:54 | OLOMOUC (ČTK)
Povodí řeky Bečvy je z hlediska povodňových rizik jedním z nejexponovanějších v Česku. Stát nyní musí rozhodnout, jestli bude vodní dílo Skalička na Bečvě suchým poldrem, nebo vodní nádrží se zásobami vody. Na ilustračním snímku řeka Bečva v Teplicích.
Povodí řeky Bečvy je z hlediska povodňových rizik jedním z nejexponovanějších v Česku. Stát nyní musí rozhodnout, jestli bude vodní dílo Skalička na Bečvě suchým poldrem, nebo vodní nádrží se zásobami vody. Na ilustračním snímku řeka Bečva v Teplicích.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lenka Židková / Wikimedia Commons
Protipovodňovou ochranu na řece Bečvě podle některých ekologů a odborníků dostatečně zajistí boční suchý poldr, který při záplavách zadrží zhruba stejné množství vody jako plánovaná přehrada Skalička. Nebude mít přitom negativní dopad na životní prostředí i život v tomto vodním toku. Návrh bočního poldru byl dnes představen na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. ČTK zjišťuje vyjádření ministerstva zemědělství, které protipovodňové opatření u Teplic nad Bečvou na Přerovsku připravuje.
 

Povodí řeky Bečvy je z hlediska povodňových rizik jedním z nejexponovanějších v Česku. Stát nyní musí rozhodnout, jestli bude vodní dílo Skalička na Bečvě suchým poldrem, nebo vodní nádrží se zásobami vody. Dříve protipovodňové plány počítaly s poldrem, loni ministerstvo zemědělství preferovalo variantu nádrže.

S vodní nádrží ale nesouhlasí ekologové a někteří experti z platformy Spojená Bečva, která návrh bočního poldru mimo koryto řeky Bečvy připravila. "Přehradu na toku Bečvy může nahradit boční poldr. Má stejnou kapacitu jako navrhovaná přehrada a při případných povodních tak zadrží stejné množství vody. Na rozdíl od přehrady minimalizuje zásahy do ochranářsky významných území," komentovala návrh Barbora Hertlová z Hnutí Duha, podle níž by v případě poldru byla více zachována rekreační oblast u Hustopečí nad Bečvou.

Přehrada s trvalým vzdutím vody podle ekologů změní vodní režim Bečvy, protože zachytí štěrky a vytvoří překážku pro migrující živočichy. "To je v případě Bečvy, která je naší největší štěrkonosnou řekou, katastrofický scénář pro možnosti její ekologické obnovy," varoval Jiří Pavelka z platformy Spojená Bečva

Michal Krejčí z Unie pro řeku Moravu upozornil, že zastavení chodu štěrků po případném zprovoznění přehrady Skalička znásobí problémy se zahlubováním koryta Bečvy, které vznikly kvůli její regulaci. "Řeka zbavená štěrků, na jejichž odnos jinak vynakládá značnou část své energie, si takto uvolněnou sílu vybije v dnové erozi. Tímto procesem se z původně štěrkonosných řek s mělkým a širokým řečištěm stávají hluboké kaňony zaříznuté do podloží," uvedl Krejčí.

Podle Hertlové neobstojí argument, že přehrada Skalička zvýší rekreační potenciál území. "Bude mít tvar spíše mělkého rybníku, protože celé území se nachází v rovinatém terénu," podotkla Hertlová. I při malém vypuštění by výrazně ustoupila hladina, dodala. "Místo vodácky atraktivní řeky k rekreaci zbudou pláže plné bahna a komárů," uvedla. Podle děkana Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity Jana Hradeckého už neplatí, že přehrady ochrání před povodněmi a zároveň i před suchem. "Krajina pod velkými vodními díly naopak vodu ztrácí," míní Hradecký.

Přehrada Skalička by měla ochránit před povodněmi přibližně 110.000 lidí. V roce 1997 tu napáchaly povodně škodu za sedm miliard korun. V době sucha by měla zvýšit minimální průtok Bečvy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Petr Běhal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist