https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-varuji-pred-plytvanim-hnedym-uhlim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci varují před plýtváním hnědým uhlím

19.10.2000 18:55 | PRAHA (ČIA)
Kvůli nerovnoměrnému rozmístění zásob ropy na Zemi, její relativně nízké kapacitě a stále rostoucím cenám, navrhují čeští odborníci v budoucnu získávat kapalné uhlovodíky, respektive benzín, a další chemické suroviny zpracováváním hnědého uhlí. "Velká závislost světa na ropě je jednou z příčin současné ropné krize. Například Spojené státy americké vynakládají obrovské částky na cestu zpět od ropy k uhlí," řekl na dnešní tiskové konferenci rektor Technické univerzity ostravské Vysoké školy báňské Václav Roubíček.
 

"Česká republika by proto měla začít s hnědým uhlím zacházet šetrně, aby ho budoucí generací mohly moderním způsobem využít," uvedl předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu (HV PSP) Josef Hojdar.

Podle Václava Roubíčka, bude moderním způsobem hnědé uhlí využíváno zřejmě až za více než deset let. V současnosti by tato technologie byla nekonkurenceschopná. Při uvedení technologie, která by se vyplatila až při nedostatku ropy, by navíc byla nutná celoevropská spolupráce. "Nyní je důležité, abychom si hnědé uhlí nevypotřebovali a měli ho dostatek, až bude třeba," řekl Roubíček. Za případně nejvhodnější pak označil kombinovanou technologii zpracování uhlí a odpadových plastů.

Experti nyní očekávají rozhodnutí vlády o dalším konkrétním útlumu těžby hnědého uhlí. "Pokud by došlo k omezení těžby a zároveň primitivního využívání hnědého uhlí, mohlo by to vyústit právě v jeho moderní zpracovávání," řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu František Kubelka.

Perspektivy těžby a využití hnědého uhlí bude analyzovat studie, kterou ministerstvo průmyslu vypracuje na žádost HV PSP. Dokument by měl být dokončen do konce příštího roku. Již dnes je zřejmé, že pro chemické využití je vhodné severočeské uhlí, méně již ostravské. Za nestranného garanta, který má zajistit společenskou prospěšnost závěrů analýzy, byla vybrána Vysoká škola báňská.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist