https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-ve-zlinske-zoo-provedli-inseminaci-slonice-poprve-v-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci ve zlínské zoo provedli inseminaci slonice, poprvé v ČR

5.10.2016 09:04 | ZLÍN (ČTK)
Chov slonů afrických je v Česku i Evropě vzácný, zahrady většinou chovají slony indické, kteří jsou ovladatelnější
Chov slonů afrických je v Česku i Evropě vzácný, zahrady většinou chovají slony indické, kteří jsou ovladatelnější
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Oliver Wright / Wikimedia Commons
Poprvé v republice provedli odborníci inseminaci, tedy umělé oplodnění, samice slona afrického. Stalo se to ve zlínské zoologické zahradě, kde ošetřovatelé připravovali slonice k tomuto zákroku již dva roky. Zahrada chová tři samice, poprvé chce mít svá mláďata, připravuje také vybudování chovatelského zařízení pro slony v rámci projektu Karibuni. Chov slonů afrických je v Česku i Evropě vzácný, zahrady většinou chovají slony indické, kteří jsou ovladatelnější. Na základě výsledků provedených vyšetřeních, testů a také adaptace na fixační box byla jako první pro inseminaci vybrána jednadvacetiletá slonice Zola, řekla mluvčí zahrady Romana Bujáčková.
 

Ošetřovatelé při přípravě spolupracovali s odborníky ze zahraničí, se slonicemi cvičili různé cviky, aby zvířata byla zvyklá na manipulaci. "Naši ošetřovatelé odvedli obrovský kus práce. Během relativně krátkého období dokázali v rámci tréninku vybudovat se slony vztah založený na důvěře a ochotě spolupracovat. Toto bylo nesmírně důležité pro budoucí plánované odběry a vyšetření, ať už se týkaly krve, moči nebo sonografické kontroly pohlavních orgánů," uvedl ředitel zahrady Roman Horský, podle kterého příprava a samotná inseminace stála zahradu asi milion korun.

"Důležitým předpokladem úspěšné inseminace je její načasování s přesností nejen na jeden den, ale téměř na hodiny. Díky pravidelnému monitoringu a vyhodnocování testů krve se nám skutečně podařilo stanovit ideální dobu pro realizaci umělého oplodnění," uvedl ředitel.

Úspěšnost oplodnění se ukáže za několik měsíců, asi na začátku příštího roku. "Právě v tomto období se dle provedených testů dozvíme, zda je Zola skutečně březí. Učinili jsme pro to maximum. Jsem hrdý na náš tým a děkuji všem za skvělou práci. Teď už je to na přírodě," řekl Horský.

Ošetřovatelé budou i nadále cvičit s dalšími dvěma samicemi, podle okolností se bude zvažovat další inseminace. Sloni afričtí patří ke kriticky ohroženým druhům. V zemi je chová kromě zlínské zahrady jen zoo ve Dvoře Králové.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist