https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-z-brna-mapuji-a-mnozi-ohrozene-dreviny-v-cesku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci z Brna mapují a množí ohrožené dřeviny v Česku

22.6.2016 10:19 | BRNO (ČTK)
Z ohrožených druhů se nyní rozmnožuje také dub pýřitý, neboli šípák
Z ohrožených druhů se nyní rozmnožuje také dub pýřitý, neboli šípák
Odborníci z Mendelovy univerzity v Brně mapují ohrožené dřeviny v Česku. Některé z nich rozmnožují, aby mohli posílit jejich zastoupení v přírodě. Jedním z výstupů projektu s rozpočtem 9,6 milionu korun bude Červená kniha dřevin ČR, jež zatím v podobném rozsahu neexistuje.
 

"Z ohrožených druhů se v této fázi projektu rozmnožují jilm habrolistý, jilm vaz i jilm horský, dále dub pýřitý, jeřáb břek a dřín jarní," řekl ČTK vedoucí Ústavu lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie Luboš Úradníček.

Červená kniha dřevin se stane podkladem pro případné legislativní úpravy vyhlášky z roku 1992. Podle odborníků z Mendelovy univerzity ve vyhlášce mnoho ohrožených druhů chybí.

Plody a semena odborníci sbírají hlavně na území Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny, případně v biosférické rezervaci Dolní Morava, která je partnerem projektu. Kvůli množení dřevin byly ve Křtinách postaveny dva skleníky s příslušenstvím.

Vypěstované rostliny poslouží na posílení existujících populací, případně pro obnovu zaniklých populací v přírodě. Poznatky získané při množení lze pak využít v záchranných programech v celém Česku.

Projekt podpořený z fondů Norska, Islandu a Lichtenštejnska počítá také s vytvořením Červené knihy ohrožených druhů lužních lesů Biosférické rezervace Dolní Morava a Červeného seznamu ohrožených druhů Školního lesního podniku Křtiny. Vědci průběžně informace zveřejňují na webových stránkách cerveneseznamy.mendelu.cz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist