https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-z-brna-se-podileji-na-vyzkumu-a-ochrane-lesu-u-bibracte-ve-francii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci z Brna se podílejí na výzkumu a ochraně lesů u Bibracte ve Francii

5.1.2023 10:56 | BRNO (ČTK)
Popis sondy v terénu Scaled.
Popis sondy v terénu Scaled.
Odborníci z Mendelovy univerzity v Brně se podílejí na mezinárodním výzkumu krajiny kolem francouzského archeologického naleziště Bibracte. Cílem je navrhnout vhodná opatření pro ochranu tamních lesů. Zároveň se experti z různých oborů snaží uchovat specifický charakter krajiny a duch místa s pestrou historií. O výzkumu ČTK informovala mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová.
 

Lokalita Bibracte leží na území přírodního parku Morvan. Tamní keltské oppidum ve svých textech zmiňoval už římský vojevůdce Julius Caesar. Lokalita si uchovala charakter starobylé podhorské venkovské krajiny s mozaikou lesních, zemědělských a vodních ploch. Není tam průmyslová výroba, lidé se věnují zemědělství, lesnictví a cestovnímu ruchu.

Mezinárodní tým vědců usiluje o zachování charakteru krajiny. Do projektu Forestry Lab Bibracte se zapojily francouzské státní lesy, univerzity v Dijonu a Orléansu a přírodní park Morvan. Úkolem brněnských specialistů je získat informace o půdním pokryvu a dalších faktorech ovlivňujících současné lesy masivu Bibracte. Poté lze navrhnout vhodná opatření pro jejich ochranu a adaptaci, uvedl Aleš Bajer z Ústavu geologie a pedologie Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity.

Loni výzkumníci vykopali 21 půdních sond, nyní provádějí půdní analýzy. Na třech lokalitách umístili meteorologické stanice, které nepřetržitě měří teplotní a vlhkostní poměry ve třech úrovních půdy a ve dvou metrech nad zemí.

"Náš výzkum je součástí rozsáhlejšího výzkumu, který by měl přispět k tomu, aby na území Bibracte byly pěstovány lesy, které budou maximálně přizpůsobeny probíhající klimatické změně, budou tedy plnit funkci hospodářskou, ale také ostatní mimoprodukční funkce, například půdoochrannou, vododržnou, a v neposlední řadě zůstane zachován genius loci území," popsal Bajer.

"Unikátnost našeho výzkumu spočívá mimo jiné v tom, že jde o první povolené nearcheologické zásahy v intravilánu oppida, tedy uvnitř hradeb. Vzorků k analýze byla odebrána celá řada, věříme, že nám výsledky analýz pomohou interpretovat vývoj území oppida po jeho opuštění původními obyvateli," doplnil Bajer.

Další terénní výzkum na lokalitě je plánovaný na letošní pozdní jaro. Kromě dalších výkopů půdních sond vědci plánují také výzkum světelných poměrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist