https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-z-olomoucke-zoo-sestavili-plemennou-knihu-pro-siku-vietnamskeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci z olomoucké zoo sestavili plemennou knihu pro siku vietnamského

9.1.2024 01:13 | OLOMOUC (ČTK)
Plemenná kniha se používá pro přesnou registraci všech zvířat daného druhu chovaných v lidské péči. S pomocí této publikace lze v zoologických zahradách vytvářet chovné skupiny.
Plemenná kniha se používá pro přesnou registraci všech zvířat daného druhu chovaných v lidské péči. S pomocí této publikace lze v zoologických zahradách vytvářet chovné skupiny.
Zoologické zahrady na celém světě loni na podzim chovaly 419 jedinců jelena siky vietnamského, který byl v přírodě vyhuben. Zjistili to odborníci při tvorbě plemenné knihy tohoto jelena, jejímž vydáním Světová asociace zoologických zahrad a akvárií pověřila Zoologickou zahradu Olomouc. Siku vietnamského chová 39 zoo, z toho 35 v Evropě. Druhé největší stádo siků vietnamských mimo Vietnam je v zoo Olomouc a čítá 25 jedinců, sdělil ČTK vědecký pracovník olomoucké zoo a koordinátor Evropského programu pro siku vietnamského Jan Pluháček, který je garantem plemenné knihy.
 

Plemenná kniha se používá pro přesnou registraci všech zvířat daného druhu chovaných v lidské péči. S pomocí této publikace lze v zoologických zahradách vytvářet chovné skupiny. Celosvětová plemenná kniha pro siku vietnamského byla poprvé sestavena v roce 1993 v Tierparku Berlín. V roce 2015 ji převzala ostravská zoo a loni přešla do Olomouce. Poslední vydání z listopadu 2022 obsahovalo údaje o 399 jedincích žijících v 35 evropských zoo a dvou zoologických zahradách ve Spojených státech.

Ulovení posledního divoce žijícího siky vietnamského bylo evidováno v roce 1974. "Naštěstí se v té době již choval i v zoologických zahradách," podotkl Pluháček. Evropské zoologické zahrady jsou podle něj významným útočištěm tohoto velmi vzácného jelena. Na jeho vymizení z volné přírody měl vliv lov pro maso i kvůli parohům, jež se používaly v tradiční čínské medicíně.

V Česku plemenné knihy publikuje ještě zoo v Děčíně, která se specializuje na kočku rybářskou. Plemenná kniha, kterou má na starost pražská zoo, je zaměřena na koně Převalského. "To je mimochodem vůbec nejdéle vycházející plemenná kniha v rámci zoo na světě, " dodal Pluháček.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist