https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-zasahy-do-pudy-prirodu-v-milovicke-rezervaci-neposkodily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci: Zásahy do půdy přírodu v milovické rezervaci nepoškodily

21.7.2023 21:28 (ČTK)
Zdroj | Česká krajina
Zásahy do půdy v přírodní rezervaci v Milovicích na Nymbursku, které provedl nájemce pozemků, podle odborníků z Biologického centra Akademie věd ČR a Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity nepoškodil přírodu. Středočeský kraj, který pozemky vlastní a pronajímá ochranářské společnosti Česká krajina, tento týden informoval, že Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) zjistila v rezervaci porušení zákona. Mělo k němu dojít neoprávněnými zásahy, například rozhrnutím valu zeminy. Stanoviska obou institucí nepovažují rozhrnutí valu za škodlivá. V tiskové zprávě to dnes uvedl ředitel společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci provozuje, Dalibor Dostál.
 

"Val významně narušoval krajinný ráz lokality a jeho rozhrnutí jednoznačně přispělo ke zlepšení její kvality a harmonie. Technicky vzato došlo rozhrnutím valu k navrácení krajiny do původního stavu. V ploše zásahu se zároveň nevyskytovaly zákonem chráněné druhy rostlin, takže k jejich poškození nedošlo," uvádí stanovisko Biologického centra AV ČR. Rozhrnutím valu podle odborníků vznikl biologicky hodnotnější biotop.

Podle Jaroslava Vrby z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity je rozsah narušeného území menší, než byl zveřejňován, a nepřesahuje jeden hektar. "Jak vyplývá z GIS analýz provedených na našem pracovišti, je plocha bez vegetace vzniklá rozhrnutím valu zanedbatelná v porovnání s plochami bez vegetace v plochách NPP Mladá mimo pastviny. Zde jde o důsledek pojezdů offroadové a vojenské techniky, které jsou prováděny v rámci managementu bezlesí," uvádí Vrba ve stanovisku zaslaném AOPK.

Podle AOPK, která od června prověřovala podnět Středočeského kraje, porušila společnost Česká krajina některými zásahy v rezervaci zákon a zřejmě ji čeká správní řízení o přestupku. Kraj podal podnět kvůli závažným pochybením, která zjistil při kontrole rezervace. Její pozemky zdarma pronajímá společnosti Česká krajina.

Kraj v červnu upozornil na rozhrnutí zhruba 450 metrů dlouhého valu do pastvin v rozsahu téměř 18.000 metrů čtverečních. Rozhrnutí podle hejtmanství rozsáhle poškodilo zvláště chráněné druhy rostlin a jejich biotopů. Zuzana Žídková z krajského úřadu dnes na dotaz ČTK uvedla, že kraj obdržel vyjádření AOPK, která konstatovala porušení zákona o ochraně přírody a krajiny a vyhlášky o ustanovení Národní přírodní památky Mladá. "Celá záležitost je tedy v šetření Agentury pro ochrany přírody a krajiny, kam kraj podal podnět k prošetření. Kraj jako vlastník pozemku nebyl o úpravě, resp. rozhrnutí valu, předem informován, ovšem odpovědnost za rozhodnutí o porušení zákona má AOPK," uvedla Žídková.

Kontrola AOPK zjistila, že bez souhlasu orgánu ochrany přírody byl rozhrnutý zemní val a zemina překryla stanoviště cenných rostlin, které národní přírodní památka chrání. "Nyní běží lhůta pro podání námitek k závěrům kontroly, případné přestupkové řízení může být zahájeno po jejich vyhodnocení," uvedla dnes na dotaz ČTK bez dalších podrobností mluvčí agentury Karolína Šůlová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist