https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornik-kurovec-zrychlil-kvuli-pocasi-vyvoj-o-nekolik-tydnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborník: Kůrovec zrychlil kvůli počasí vývoj o několik týdnů

30.7.2018 00:23 (ČTK)
Průběh a intenzita rojení kůrovců jsou značně závislé na průběhu počasí. Vyhovuje jim teplo a sucho, jenž také oslabuje stromy, které jsou pak k napadení škůdci méně odolné. / Ilustrační foto
Průběh a intenzita rojení kůrovců jsou značně závislé na průběhu počasí. Vyhovuje jim teplo a sucho, jenž také oslabuje stromy, které jsou pak k napadení škůdci méně odolné. / Ilustrační foto
Kůrovec se kvůli počasí zřejmě bude letos rojit třikrát, vývoj je rychlejší proti normálu o dva až tři týdny. Z jedné samičky se od začátku jara může vylíhnout až 30.000 brouků, sdělil v pátek Petr Zahradník z Lesní ochranné služby Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti. Zatímco dříve bylo zvykem, že v nižších nadmořských výškách se kůrovec rojil dvakrát a na horách jednou, letos nejspíš budou tři generace kůrovce v celé ČR.
 

"Průběh a intenzita rojení kůrovců jsou značně závislé na průběhu počasí. Vyhovuje jim teplo a sucho, jenž také oslabuje stromy, které jsou pak k napadení škůdci méně odolné. První rojení kůrovců bylo letos v podobném období jako v předešlých letech, tedy zhruba v polovině dubna," uvedl Zahradník. Vysoké jarní teploty pak ale vývoj kůrovce urychlily. Druhé rojení bylo na přelomu května a června, a to bez ohledu na nadmořskou výšku. Lesníkům se tak podle Zahradníka zkrátila doba, ve které mohou napadené dřevo asanovat.

"Výrazně se zřejmě projevily i vlivy sesterského rojení brouků, a to po prvním i druhém rojení, samičky nalétávají na další strom a již bez páření kladou další vajíčka," uvedl Zahradník. Šíření brouka je tak podle něj skoro exponenciální, každá samička je schopná naklást v jedné generaci i 50 dalších brouků. "Dříve bylo obvyklé, že v nižších a středních polohách se objevily ročně dvě generace a v horských oblastech jedna generace lýkožrouta smrkového. V posledních letech je však časté, že se ještě v září objevilo zakládání další generace, která se však dovyvinula až začátkem následující sezóny. Urychlení vývoje v letošním roce dává reálný předpoklad dokončení třetí generace již v letošním roce, a to zřejmě i v horských oblastech. Podle dosavadních znalostí o lýkožroutovi smrkovém by však letos nemělo dojít k vyrojení čtvrté generace," dodal Zahradník.

Nejpostiženějšími oblastmi jsou podle projektu Kůrovcové info severovýchodní Morava a Slezsko, dále území od Znojma po Domažlice.

Ministerstvo zemědělství dříve uvedlo, že by chtělo na příští rok zvýšit rozpočet na boj proti kůrovci o půl miliardy korun. "V rámci řešení kůrovcové kalamity je připravena podpora asanace vytěženého dříví odkorněním, ošetřením postřikem nebo insekticidními sítěmi s cílem zabránit dalšímu šíření kůrovce. Vyšší podpora by pak měla být vyplácena při skladování asanovaného dříví mimo les. Pro urychlení obnovy napadených mladých porostů - lýkožrouty nebo václavkou smrkovou - bude podpora poskytována na odstranění porostů s ponecháním rozštěpkované dřevní hmoty na ploše," sdělilo ministerstvo.

Jsou také připravovaná opatření pro snazší obnovu kalamitních holin takzvanými přípravnými dřevinami. Počítá se také s navýšením podpory na obnovu melioračních a zpevňujících dřevin.

Kritice ohledně kůrovcové kalamity čelily státní Lesy České republiky. Kvůli zhoršenému hospodaření způsobenému kůrovcovou kalamitou podnik podle MF Dnes odložil chystanou stavbu nového sídla v Hradci Králové zhruba za půl miliardy korun. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Do zisku i tržeb Lesů ČR se negativně promítá významné snížení cen dřeva, kterého je kvůli kůrovci a živelním kalamitám na trhu velký přebytek. Ve vyšší těžbě se odráží snaha podniku zpracovat kalamitní dřevo co nejrychleji. Firma také zastavila u smrků a borovic úmyslné těžby zdravého, tedy dražšího dřeva.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist