https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornik-na-uspavani-selem-prijel-na-vsetinsko-stopovat-medveda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborník na uspávání šelem přijel na Vsetínsko stopovat medvěda

5.11.2018 18:50 | VSETÍN (ČTK)
Medvěd se dnes ráno údajně pohyboval v okolí Huslenek. Nepáchá však nyní žádné škody, dříve zabil přes tři desítky ovcí, také kozy, kohouta a králíka, ničil včelíny. Ilustrační snímek.
Medvěd se dnes ráno údajně pohyboval v okolí Huslenek. Nepáchá však nyní žádné škody, dříve zabil přes tři desítky ovcí, také kozy, kohouta a králíka, ničil včelíny. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Šelmy.cz
Odborník na uspávání velkých šelem, veterinář Lukáš Pavlačík ze zoo ve Dvoře Králové, vyrazil dnes s ochránci přírody do terénu na Vsetínsku, aby tam s narkotizační puškou odlovil medvěda. Odlov divoké šelmy ve volné přírodě je v Česku ojedinělý. Tým, který se snaží odchytit medvěda potulujícího se od září ve Zlínském kraji, navíc přesně neví, kde se zvíře pohybuje. Od víkendu je na jednom z hřebenů Vsetínských Beskyd instalovaná odchytová klec. Vše je nachystáno, teď je to na medvědovi, je to ale spíš náhoda, když by šel medvěd kolem, řekl Pavlačík.
 

Možné uspání medvěda je podle jeho slov spíše jen doplňková alternativa. "Není to stěžejní, nedá se na to spoléhat. To by se muselo vědět, kdyby medvěd chodil pravidelně na jedno konkrétní místo, tam se dá uspat. Ale vzhledem k tomu, že se pohybuje na velkém prostoru, je podstatné ho spíš nalákat do odchytové pasti, to ostatní je spíš alternativa," uvedl.

Do terénu bude nyní vyrážet každý den zřejmě až do konce týdne, poté se rozhodne o dalším postupu podle situace. Bude se monitorovat oblast, také pomocí fotopastí zjišťovat, kde se medvěd vyskytuje. "Zkusíme vytipovat místo, jestli někde bude spatřen nebo udělá škodu, podle toho bych se přemísťoval," uvedl Pavlačík, který chce medvěda uspat z posedu ideálně ze vzdálenosti 30 metrů.

Medvěd se dnes ráno údajně pohyboval v okolí Huslenek. Nepáchá však nyní žádné škody, dříve zabil přes tři desítky ovcí, také kozy, kohouta a králíka, ničil včelíny. Mladé, asi čtyřleté zvíře, by do odchytové klece měly přilákat pachové stopy vytvořené ze zbytků vyvrženého jelena. Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí dnes řekl, že dnes se pachové stopy obnovovaly a posilovaly.

Dříve hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) mluvil o možnosti odstřelu. Ukázalo se však, že medvěda je v případě odchytu kam umístit, dočasně by mohl být v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou. O zvíře také projevila zájem zoologická zahrada z Belgie.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist