Odbyt hovězího masa poklesl na Liberecku o desetinu
Dříve než na podzim se ale podle něj spotřeba hovězího na původní úroveň nedostane. "O prázdninách nevaří školní jídelny a mateřské školy. Provoz omezují také závodní jídelny. O dovolených se obecně méně vaří a čerstvé hovězí se každý rok v letních měsících prodává méně," konstatoval ředitel.
Kvůli snížení odbytu hovězího zvýšil podnik prodejní cenu masa v průměru o sedm korun za kilogram. Tíži zvýšených nákladů však nesou podle Andráse prvovýrobci jen minimálně, protože výkupní ceny hovězího snížil podnik jen o jednu korunu. Jateční býky nyní vykupuje podnik za 33 až 34 korun za kilogram živé váhy. Výkupní ceny hovězího jsou tak podle Andráse stále o 14 až 15 korun na kilogramu živé váhy pod úrovní vepřového masa.
reklama