https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbyt-hoveziho-masa-poklesl-na-liberecku-o-desetinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odbyt hovězího masa poklesl na Liberecku o desetinu

16.7.2001 11:27 | LIBEREC (ČIA)
Odbyt hovězího masa v Libereckém kraji poklesl v minulých týdnech o desetinu, ale dál se již nesnižuje. Potvrdil to ředitel společnosti Masný průmysl Česká Lípa Jan András. "Odbyt hovězího klesl v prvních dvou týdnech bezprostředně po ohlášení nálezu BSE asi na polovinu. Nyní porážíme každý měsíc kolem 160 kusů hovězího. To je jen o 10 procent méně ve srovnání s původní úrovní," řekl András s tím, že odbyt hovězího masa se v Libereckém kraji zřejmě již stabilizoval a očekává se i mírný nárůst.
 

Dříve než na podzim se ale podle něj spotřeba hovězího na původní úroveň nedostane. "O prázdninách nevaří školní jídelny a mateřské školy. Provoz omezují také závodní jídelny. O dovolených se obecně méně vaří a čerstvé hovězí se každý rok v letních měsících prodává méně," konstatoval ředitel.

Kvůli snížení odbytu hovězího zvýšil podnik prodejní cenu masa v průměru o sedm korun za kilogram. Tíži zvýšených nákladů však nesou podle Andráse prvovýrobci jen minimálně, protože výkupní ceny hovězího snížil podnik jen o jednu korunu. Jateční býky nyní vykupuje podnik za 33 až 34 korun za kilogram živé váhy. Výkupní ceny hovězího jsou tak podle Andráse stále o 14 až 15 korun na kilogramu živé váhy pod úrovní vepřového masa.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist