https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odevzdanych-baterii-ve-zlinskem-kraji-loni-pribylo-nejvic-v-zemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odevzdaných baterií ve Zlínském kraji loni přibylo, nejvíc v zemi

3.3.2017 14:00 | ZLÍN (ČTK)
V celé republice lidé loni odevzdali k recyklaci téměř 1638 tun baterií, tedy přes 45 procent všech, které byly dány do oběhu.
V celé republice lidé loni odevzdali k recyklaci téměř 1638 tun baterií, tedy přes 45 procent všech, které byly dány do oběhu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lidé ve Zlínském kraji loni odevzdali 124,7 tuny použitých baterií k recyklaci, oproti předchozímu roku to bylo o 182 procent více. Jde o největší nárůst v České republice, sdělili v úterý ČTK zástupci neziskové společnosti Ecobat, která zajišťuje zpětný odběr a recyklaci baterií.
 

"Velký posun ve Zlínském kraji vidíme v tom, jak se do sběru použitých baterií zapojují řadoví občané. Je to vidět na rekordním nárůstu použitých baterií odevzdaných v červených kontejnerech a především pak v obchodech," uvedl jednatel společnosti Ecobat Petr Kratochvíl.

V kraji loni připadlo na jednoho obyvatele 213 gramů odevzdaných baterií. Výrazný nárůst však loni ovlivnila také jednorázová dodávka vysloužilých baterií od lokálního zpracovatele elektra.

V celé republice lidé loni odevzdali k recyklaci téměř 1638 tun baterií, tedy přes 45 procent všech, které byly dány do oběhu. Na jednoho obyvatele připadá 155 gramů, oproti roku 2015 jde o nárůst o 32 procent. Větší množství na jednoho obyvatele než ve Zlínském kraji odevzdali jen lidé ve Středočeském kraji (239 gramů na obyvatele) a v Praze (229 gramů na obyvatele).

Přibývá také sběrných míst, v zemi je jich přes 20.500, ve Zlínském kraji více než 1200. "Velmi cenná je pro nás také spolupráce se školami a školkami, které jsou zapojené do programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět, a to nejen vzhledem k množství baterií, které žáci, studenti a pedagogové vytřídí, ale neméně i díky velmi praktické osvětě, které se zde dětem dostává," uvedl Kratochvíl. Základní, střední a mateřské školy ve Zlínském kraji loni odevzdaly k recyklaci 8,7 tuny baterií.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist