https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odhad-nakladu-na-likvidaci-povodni-v-praze-je-24-miliard
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odhad nákladů na likvidací povodní v Praze je 24 miliard

30.9.2002 18:21 | PRAHA (ČIA)
Kompletní odhad škod, které v metropoli napáchala srpnová povodeň, dnes vyčíslilo město Praha. Škody na majetku města, které čítají okolo 11 miliard korun, byly známy již před dvěma týdny. Magistrátním úředníkům se dnes podařilo z odevzdaných formulářů vyčíslit i škody na majetku soukromníků. Odhady nákladů na likvidaci škod 2,6 tisíce fyzických osob a 2,1 tisíce právnických osob počítají s 13 miliardami. Celkem Praha tedy nahlásí odhad nákladů na likvidaci škod 24 miliard korun. ČIA o tom dnes informoval mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Martin Kupka.
 

Dnes vyčíslené škody jsou o téměř šest miliard optimističtější, než výpočty z minulého týdne. V pátek 27. září úředníci spočítali škody na soukromém majetku na 20 miliard korun. Škody se jim zdály příliš vysoké, proto přistoupili ke kontrole jednotlivých dotazníků. Zjistili, že někteří lidé vyplnili položky špatně. Nevšimli si totiž, že v kolonkách jsou již předtištěné řády tisíců a jejich odhady se tedy vyšplhaly na miliony.

Kraje již z velké části povodňové škody vyčíslily. Nejvyšší škody ve výši 15,2 miliardy korun nahlásil Jihočeský kraj. Mezi nejhůře postižené oblasti patří také Jihočeský a Středočeský kraj a okolí Ústí nad Labem. V každém z nich ztráty přesáhly 10 miliard korun. Nejnižší škody v řádu 77 milionů korun vyčíslil kraj Karlovarský. Povodňové škody v celé České republice jsou odhadovány na více než 72 miliard korun. Přibližně třetinu z této částky uhradí stát, zbytek pak samospráva a pojišťovny.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist