https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odlet-novinaru-z-usa-na-summit-g7-zdrzel-nalet-cikad-na-jejich-letadlo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odlet novinářů z USA na summit G7 zdržel nálet cikád na jejich letadlo

9.6.2021 16:41 | NEW YORK (ČTK)
Na východě USA se v květnu vyrojily miliardy cikád z takzvaného potomstva X, které se objevuje každých 17 let.
Na východě USA se v květnu vyrojily miliardy cikád z takzvaného potomstva X, které se objevuje každých 17 let.
Několik hodin museli v noci na dnešek na mezinárodním letišti u Washingtonu čekat novináři, kteří budou doprovázet amerického prezidenta Joea Bidena na jeho evropské cestě. Letadlo, kterým měli původně odletět do Británie na summit skupiny nejvyspělejších zemí světa G7, vyřadil z provozu nálet cikád, které v posledních týdnech zaplavily východ Spojených států. Mediální delegace nakonec odstartovala v jiném stroji se skoro sedmihodinovým zpožděním.
 

"Letadlo, které mělo přepravit desítky novinářů do Evropy, odkud budou informovat o první zahraniční cestě prezidenta Bidena, bylo na ranveji, připravené k odletu. Cikády měly jiné plány," popisuje kuriózní situaci list The New York Times (NYT).

Hmyzu se podle deníku nějakým způsobem podařilo naplnit motory letadla, čímž znemožnil jeho start. Listu The Washington Post tuto informaci potvrdila mluvčí letecké společnosti Delta.

"Charterový let Bílého domu pro média letící před prezidentem Bidenem z (washingtonského letiště) Dulles do Evropy je už o několik hodin opožděn kvůli mechanickým problémům způsobeným cikádami. Ano, cikádami," napsal na twitteru během čekání na nové letadlo reportér agentury AP Jon Lemire. "Ne, Jon Lemire si nedělá srandu," doplnila zakrátko reportérka televize CNN Kaitlan Collinsová.

Na východě USA se v květnu vyrojily miliardy cikád z takzvaného potomstva X, které se objevuje každých 17 let. Ve Washingtonu se nyní podle NYT letošní rojení blíží svému vrcholu, přičemž lze hlučný hmyz najít na nejrůznějších místech, od motorů letadel po hlavu televizního reportéra, který se připravuje na vstup z Kongresu.

Novináři mířící na summit G7 nakonec z americké metropole odletěli v brzkých ranních hodinách poté, co Bílý dům zajistil nové letadlo i nového kapitána. Biden se za nimi vydával o několik hodin později z vojenské základny jihovýchodně od centra Washingtonu. Prezident do Evropy letí na palubě Air Force One, tedy letadla, které "snad disponuje lepší ochranou před invazí cikád na východním pobřeží", poznamenala CNN.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist