https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odlozeni-vystavby-d-47-pusobi-ostravsku-potize
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odložení výstavby D 47 působí Ostravsku potíže

23.10.2002 14:50 | OSTRAVA (ČIA)
Další odložení výstavby dálnice D 47 představuje pro Ostravsko ekonomický a sociální problém. ČIA to dnes potvrdil generální ředitel Sdružení pro obnovu a rozvoj severní Moravy a Slezska Vít Ruprich. Reagoval tak na informace o tom, že výstavba D 47 realizovaná soukromým investorem je pro Českou republiku nevýhodná. "Nevýhodné ale je platit nezaměstnané na Ostravsku, mít nízké daňové příjmy z tohoto regionu i rozpouštět finance do revitalizačních programů," uvedl Ruprich s tím, že situace se nezmění dokud nebude existovat kvalitní silniční napojení na třetí největší město v zemi.
 

"Souhlasím, aby výstavbu dálnice nefinancovala soukromá firma," řekl Ruprich. Zároveň ale požaduje, aby stát zahájení stavby D 47 zahájil ve stejném časovém období v roce 2003. "Ve státním rozpočtu pro příští rok nebo v rozpočtu fondu dopravy pro rok 2003 však finance na výstavbu dálnice D 47 chybí," uvedl. Přitom první dotazy potencionálních investorů mířících do Moravskoslezského kraje se týkají zlepšení dopravní infrastruktury v regionu, a tím i dostavby dálnice. "Ostravsko bez dálnice nás přijde draho," tvrdí představitel Sdružení pro obnovu a rozvoj severní Moravy a Slezska.

Předchozí vláda výstavbou dálnice D 47 z Lipníka nad Bečvou přes Ostravu na polskou hranici pověřila bez výběrového řízení izraelskou společnost Housing & Construction, která náklady na výstavbu vyčíslila na více než 49 miliard korun. Částku by měla Česká republika začít splácet v roce 2007.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist