https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpurci-mmf-jednali-v-praze-s-jeho-prezidentem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpůrci MMF jednali v Praze s jeho prezidentem

31.7.2000 16:50 | PRAHA (EkoList)
V pondělí 31. 7. se na půdě Úřadu vlády v Praze setkal výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Horst Köhler se zástupci nevládních organizací Jubilee 2000, CEE Bankwach Network a Přátel Země Slovensko. Na setkání se projednávaly hlavně problémy oddlužování, reformy MMF, zveřejňování informací a možnosti přístupu veřejnosti k nim.
 

Juraj Zamkovský z Přátel Země na Slovensku řekl:,,Je potřebné zvýšit transparentnost fondu a demokratizovat jeho politiku. Aktivity fondu by měly být také snadno kontrolovatelné. Tomáš Tožička, zástupce Jubilee 2000 (Milostivé léto), se zmínil o oddlužení, které bylo nyní přislíbeno až třiadvaceti zemím světa. Oddlužení je pro tyto země nezbytné, protože se splácením svých dluhů dostávají do stále horší ekonomické situace.

Foto ze setkání

Zástupci nevládních organizací Tomáš Tožička (Jubilee 2000, vlevo), Petr Hlobil (CEE Bankwatch Network, uprostřed) a Juraj Zamkovský (Přátelé Země Slovensko) informovali novináře o svém setkání s prezidentem MMF Horstem Köhlerem. Foto: Tereza Čapková/EkoList

Převážně křesťanské organizace, spojené pod názvem Milostivé léto, poukázaly na nedávná jednání států skupiny G8 v japonské Okinawě, kde pro problém oddlužení nenašli žádné konkrétní řešení, i když všichni podle Tomáše Tožičky ,,chápali nutnost zbavení se dluhů například z průběhu studené války."

Zástupci všech tří organizací, ve kterých se setkávají aktivisté z celé řady zemí světa, se shodli na tom, že zářijové zasedání Mezinárodního měnového fondu by z jejich strany mělo být nekonfliktní a zdůraznili, že proti násilí budou vystupovat. Na září mají vlastní program meetingů, diskusních fór, vidofestival a diskusi s lidmi ze zemí, kde již k některým změnám ze strany mezinárodního měnového fondu již došlo.


reklama

 
Tereza Čapková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist