https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpurci-spalovny-odpadu-v-jihlave-chystaji-kampan-k-referendu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpůrci spalovny odpadu v Jihlavě chystají kampaň k referendu

19.8.2016 17:27 | JIHLAVA (ČTK)
Snahu o vyvolání prvního referenda v Jihlavě provázely složité právní spory. Přípravný výbor původně chtěl referendum o odpadech uspořádat s předloňskými obecními volbami, ale to se mu kvůli sporům s radnicí prosadit nepodařilo
Snahu o vyvolání prvního referenda v Jihlavě provázely složité právní spory. Přípravný výbor původně chtěl referendum o odpadech uspořádat s předloňskými obecními volbami, ale to se mu kvůli sporům s radnicí prosadit nepodařilo
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Odpůrci stavby spalovny v Jihlavě chystají informační kampaň na podporu zájmu o místní referendum o odpadech. Konat se bude s krajskými volbami v říjnu. Aby bylo referendum platné, musí se ho zúčastnit nejméně 35 procent voličů, což v Jihlavě představuje asi 15 000 lidí. Kampaň bude zahájena do konce měsíce, řekl zástupce přípravného výboru referenda Matěj Man. V referendu budou lidé hlasovat o třech otázkách, kromě spalovny se týkají třídění odpadů ve městě.
 

"Využijeme klasické metody, to znamená letáčky do schránek, využijeme i placenou reklamu," uvedl Man k chystané kampani. Informace se objeví také na sociálních sítích.

Celkové náklady kampaně odhadl Man na zhruba 200 000 korun. Asi polovinu této částky získal přípravný výbor díky benefičnímu internetovému obchodu. Lidé mohli za příspěvek získat kupříkladu exkurzi na biofarmu nebo přenocování v konopném poli. Za měsíc podle Mana přispělo 135 lidí, další peníze přidají nadace.

Snahu o vyvolání prvního referenda v Jihlavě provázely složité právní spory. Přípravný výbor původně chtěl referendum o odpadech uspořádat s předloňskými obecními volbami, ale to se mu kvůli sporům s radnicí prosadit nepodařilo. Město chtělo nakonec referendum zastavit stížností u Ústavního soudu, který ji však loni v listopadu zamítl. Zástupci radnice v té době uváděli, že otázky referenda už jsou zastaralé a že náklady s ním spojené převýší milion korun.

Podle Mana by nebylo fér říkat, že Jihlava pro lepší třídění komunálního odpadu nic nedělá. Třeba zavedení třídění bioodpadu jí ale diktuje zákon, uvedl. O stavbě spalovny se teď sice v Jihlavě nemluví, možnost její stavby však byla letos ukotvena do krajského plánu odpadového hospodářství, doplnil Man.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist