https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpurci-temelina-pozaduji-jeho-odstaveni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpůrci Temelína požadují jeho odstavení

30.10.2003 11:23 | PRAHA (ČIA)
K okamžitému zrušení všech povolení ke spouštění a provozu Jaderné elektrárny Temelín dnes Státní úřad jaderné bezpečnosti (SÚJB) písemně vyzvalo Občanské sdružení V havarijní zóně Jaderné elektrárny Temelín. Na tiskové konferenci to uvedl člen sdružení, soudní znalec Vladimír Halama.
 

Právní zástupce sdružení František Korbel zmínil, že provoz jaderných elektráren je vázán na splnění řady podmínek. Jednu z nich jejich vlastník, společnost ČEZ, od 23. října nesplňuje. V uvedený den dozorčí rada odvolala z funkce předsedy i člena představenstva Jaroslava Míla. Míl jako jediný splňoval podmínku odborné způsobilosti k využívání jaderné energie.

Korbel dodal, že podle atomového zákona měl SÚJB okamžitě po odvolání Míla odebrat společnosti ČEZ povolení k provozu jaderných elektráren v Temelínu a Dukovanech. Kritizoval též jednání předsedkyně SÚJB, která dala společnosti ČEZ měsíční lhůtu na nápravu situace. "Pokud zákon hovoří o tom, že Úřad zruší povolení, jestli jeho držitel přestane splňovat podmínky rozhodné pro jeho vydání, pak nedává úřadu žádnou jinou možnost než postupovat striktně podle zákona," řekl Korbel.

Tiskový mluvčí SÚJB Pavel Pittermann ČIA sdělil, že poskytnutí měsíční lhůty k nápravě situace je podle správního řádu zcela v kompetenci úřadu. K návrhu občanského sdružení V havarijní zóně Jaderné elektrárny Temelín Pittermann uvedl, že SÚJB jej zatím neobdrželo a tudíž nechtěl návrh komentovat.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist