https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpurci-vyhlasky-o-odpadech-hrozi-odtrzenim-sidliste-maj
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpůrci vyhlášky o odpadech hrozí odtržením sídliště Máj

8.2.2001 15:55 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČIA)
Nesouhlas části českobudějovické veřejnosti s novou vyhláškou o odpadech, kde sazbu za popelnici či kontejner nahradila pevná částka ve výši 444 korun ročně za osobu trvale žijící na území města včetně dětí, dospěl až do fáze, kdy někteří odpůrci zvažují vyvolání místního referenda o odtržení největšího českobudějovického sídliště Máj od města.
 

"Jsme přesvědčeni, že nová vyhláška není v souladu s Ústavou České republiky. Občan nemůže být nucen platit službu, která neodpovídá skutečnosti a je založena pouze na předpokladu," řekla předsedkyně Sdružení na ochranu Ústavy ČR Jaroslava Sýkorová. Jak dále uvedla, sdružení vyzývá zastupitele města k přehodnocení vyhlášky, k řádnému odůvodnění zdražení poplatků, kdy například u tříčlenné rodiny činí nárůst 36 procent a zahájení veřejné diskuse o hospodaření s komunálním odpadem, včetně oprávněných nákladů. Sdružení rovněž vyzvalo všechny občany Budějovic, kterým se nelíbí konání zastupitelů města, aby vyjádřili svůj protest podpisem pod petici za přehodnocení zmíněné vyhlášky. "V případě, že zastupitelé naši výzvu nevyslyší a budou ji ignorovat chystáme se vyvolat na sídlišti Máj, kde žije většina sociálně slabších rodin, místní referendum a vytvoříme vlastní samosprávu," dodala Sýkorová.

Jednotný názor na novou vyhlášku nemají ani zastupitelé. Řada z nich se domnívá, že vyhlášku je třeba minimálně pozastavit. O to se zatím bezvýsledně pokusila na minulém zastupitelstvu Zuzana Vystrčilová z klubu ODS. "Jsem přesvědčena, že vyhlášku město přijalo zbytečně rychle a zbrkle. Pokud vím, chystá se ve sněmovně novela zákona o odpadech, která by měla systém výběru poplatků za jeho likvidaci zcela změnit," uvedla Vystrčilová.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist