https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odrudy-budoucnosti-maji-zachranit-sampanske-pred-oteplovanim
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odrůdy budoucnosti mají zachránit šampaňské před oteplováním

9.8.2016 00:46 | REMEŠ (ČTK)
Nyní jde zejména o to, vyrobit odrůdy odolné vůči nákazám jako padlí révové, kterým globální oteplování jde k duhu. Zároveň je cílem omezit potřebu pesticidů
Nyní jde zejména o to, vyrobit odrůdy odolné vůči nákazám jako padlí révové, kterým globální oteplování jde k duhu. Zároveň je cílem omezit potřebu pesticidů
Klimatické změny by v budoucnu mohly znehodnotit slavné šampaňské víno a posílit choroby, které napadají vinnou révu. Vinaři ze Champagne spustili program, jehož cílem je vyšlechtit nové, odolnější odrůdy, a přitom zachovat charakteristický ráz nejproslulejšího z vín, napsala agentura AFP.
 

"Jde o dlouhodobý projekt a výsledky by mohly ovlivnit základní rysy odrůd s místním označením", vysvětluje Thibaut Le Mailloux ze sdružení vinařů a dodavatelů Comité Champagne.

Patnáctiletá spolupráce s Národním institutem zemědělského výzkumu (INRA) a Francouzským institutem vína a vinné révy sídlícím v Montpellier si klade za cíl vytvoření čtyř či pěti nových odrůd, které dokáží čelit nadcházejícím klimatickým výzvám. Comité Champagne upřesňuje, že bude "povolené křížit místní odrůdy s takovými, které jsou od přírody odolné vůči jistým nákazám nebo jsou zajímavé jiným způsobem, například pozdním dozráváním, za účelem vytvoření přirozené odolnosti, respektive vyšší přizpůsobivosti novým klimatickým podmínkám".

Jejich vývoj přitom životní cyklus vinné révy v Champagne již ovlivňuje. Réva ve srovnání s devadesátými lety kvete přibližně o dva týdny dříve, plody jsou větší, výsledný obsah alkoholu téměř o jeden stupeň vyšší a zvýšený podíl kysličníku uhličitého v atmosféře napomáhá fotosyntéze. Tyto změny prozatím výrobě šampaňského prospívají, avšak mohly by ji poškodit, pokud průměrná teplota ovzduší ve světě do roku 2100 stoupne o 1 až 5°C, jak předpovídají odborníci.

"S výzkumem je potřeba začít okamžitě, neboť za 25 let už bude pozdě", říká Le Mailloux.

Pro víno s označením šampaňské se dnes smí používat sedm různých odrůd - nejrozšířenější jsou rulandské modré, pinot meunier (mlynářka) a chardonnay, poté následují arbane, petit meslier, rulandské šedé a rulandské bílé. Všechny tyto druhy jsou výsledkem pečlivého vinařského bádání. Šlechtění odrůd je již od počátků součástí historie regionu, velkou roli pak sehrálo na konci 19. století během rozmnožení vešky listové, která devastovala vinice.

Nyní jde zejména o to, vyrobit odrůdy odolné vůči nákazám jako padlí révové, kterým globální oteplování jde k duhu. Zároveň je cílem omezit potřebu pesticidů.

"Kombinujeme tzv. superodrůdy, které jsou velmi odolné, s místními odrůdami", vysvětluje Arnaud Descotes, ředitel pro technologie a životní prostředí při Comité Champagne. "Vezmeme rostlinu vinné révy, která začíná kvést a oplodníme ji pylem z odrůdy, která nás zajímá. První křížení proběhly v roce 2015, další v červnu 2016."

Šlechtící proces by měl přinést 4000 semínek, která budou zasazena na experimentálních polích regionu Champagne za šest let. Po testech, analýzách a degustacích by pak kolem roku 2030 mohlo být čtyři až pět odrůd zařazeno do francouzského katalogu odrůd vinné révy a následně i na seznam místní denominace.

"V žádném případě nepůjde o geneticky modifikované organismy, ale o hybridní druhy získané za pomoci technologií", říká Arnaud Descotes.

Při pokusech budou muset vědci mít neustále na paměti zachování typického rázu šampaňského vína. "Uchovat tvář našeho vína je nesmírně důležité", potvrzuje Thibaut Le Mailloux. "Budeme pokračovat ve tradici inovace, ale šampaňské zůstane šampaňským."


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist