https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ods-predstavila-sve-dalsi-volebni-tema-zivotni-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ODS představila své další volební téma - životní prostředí

18.3.2002 16:41 | PRAHA (EkoList)
Pátým "tématem dekády", jak nazývá Občanská demokratická strana (ODS) svá předvolební témata, se stalo životní prostředí. ODS je dnes představila veřejnosti pod heslem "ODS volí prostředí pro život". "Jsme přesvědčeni, že člověk a produkty jeho práce společně s přírodou vytváří prostředí pro náš život. Termín "životní prostředí" obracejí jeho samozvaní ochránci proti lidem," vysvětluje pojmenování tématu dnešní tisková zpráva Výkonné rady ODS. Odezva na sebe nenechala dlouho čekat.
 

ODS volí...a co vy? "Odmítáme stavět člověka a přírodu proti sobě", "Dobré prostředí pro život je možné jen v demokratickém státě s tržní ekonomikou" a "Naše země se nesmí stát rezervací". To jsou tři z pěti ústředních hesel nového "tématu dekády". Podle ODS investovala ČR na zlepšení životního prostředí ČR nejvíce v letech vlád Václava Klause.

Podle Klausovy strany není ochrana životního prostředí žádným výjimečným tématem, podle něhož by se mělo rozhodovat v ostatních otázkách. "Odmítáme, aby byl ‚ekologický imperativ' nadřazován pravidlům demokratické společnosti. Víme, že pokusy budovat ideální stát na jakémkoli‚ vyšším principu' vždy skončily utrpením milionů lidí," říká se v propagačním letáku ODS.

Do ochrany životního prostředí by měl podle ODS co nejméně zasahovat stát. "Dobře fungující trh s pevnými pravidly hry umí ochránit ty části našeho přírodního prostředí, které mají zřejmé vlastníky, což jsou lesy, půda a odpady," tvrdí ODS. Stát by prý proto měl pomáhat pouze tam, kam "trh nedosáhne".

Odezva na sebe nenechala dlouho čekat. "ODS si do sloganu dala, že volí prostředí pro život, ale soudě podle výsledků hlasování ve sněmovně volí spíše toxické látky, smog a skládky," zakontroval Vojtěch Kotecký z ekologické organizace Hnutí DUHA. ODS v uplynulém volebním období podle Koteckého v Poslanecké sněmovně dávala "přednost komerčním zájmům před zdravím a kvalitou života svých voličů." Kotecký připomněl například návrh na zamítnutí zákona o integrované prevenci znečištění, na odpuštění poplatků za znečištění ovzduší průmyslovým znečišťovatelům či na vynětí některých cenných partií Šumavy z území Národního parku Šumava.

Podle Hnutí DUHA nenabízí ale ODS voličům nic konkrétního. "ODS se omezuje na několik vágních hesel a voličům nenabízí jediný konkrétní ekologický návrh nebo závazek," kritizovala dnes zveřejněné "téma dekády" mluvčí Hnutí DUHA Karolína Šůlová.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist