https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ods-predstavila-volebni-program-pro-zivotni-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ODS představila volební program pro životní prostředí

25.4.2006 16:40 | PRAHA (EkoList)
Občanská demokratická strana dnes na tiskové konferenci představila poslední část svého programu pro červnové volby do Poslanecké sněmovny. Hlavní částí pátého programového balíčku „Plus pro nová pracovní místa“ je boj proti nezaměstnanosti, dalšími je ale i rozvoj venkova a šetrnost k životnímu prostředí.
 

Program představil volební lídr ODS v Ústeckém kraji Petr Gandalovič. Mezi hlavní priority programu by měla patřit účinná protipovodňová opatření a zamezení dovozu odpadů ze zahraničí. Přitom dovoz například komunálního odpadu do spaloven se poslanci ODS snažili prosadit do českých zákonů hned několikrát v průběhu posledního volebního období. „Dovoz odpadů jako primárního paliva, nebo na spoluspalování budeme i nadále podporovat,“ řekl dnes předseda ODS Mirek Topolánek. ODS chce také podporovat recyklaci odpadů a revitalizaci území starých průmyslových objektů.

ODS dále v politice životního prostředí nabízí vybudování účinných protipovodňových opatření. V této souvislosti připomněl předseda Topolánek, že vládou navrhovaný povodňový fond ODS prosazovala již po povodních v roce 2002. Poslanci za ODS tenkrát v parlamentu navrhli novelu zákona, kterou by prostředky z privatizace byly v rámci Fondu národního majetku rezervovány na speciální povodňové konto.

ODS dále slibuje, že výrazně omezí emise z dopravy a malých topenišť. Prostředky z evropských fondů chce využít k vybudování dopravních obchvatů měst a obcí. Nižší daně prosazované ODS by měly vést k vyšším investicím do ekologicky šetrných a energeticky efektivních technologií.

V této souvislosti připomněl předseda ODS, že se v současnosti projednává Národní alokační plán, který určuje jednotlivým průmyslovým podnikům objem povolenek na vypouštění emisí oxidu uhličitého. S těmi pak mohou obchodovat v rámci Evropské unie. Podle Topolánka vláda již při prvním projednávání dohodla velmi nízký objem emisí, které smí český průmysl vypouštět. Podle něj bude ještě nižší počet povolenek v důsledku demotivovat české podniky k investicím do čistých technologií.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist