https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ods-take-nepodpori-novelu-stavebniho-zakona
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ODS také nepodpoří novelu stavebního zákona

4.5.2001 16:26 | PRAHA (ČIA)
Nesouhlas s navrhovanou novelou stavebního zákona z dílny sociálnědemokratických poslanců dnes vyjádřila i Občanská demokratická strana (ODS). Potvrdil to místopředseda strany Petr Nečas. Stejně jako Unii svobody (US), i ODS vadí vyvlastňování pozemků pro účely výstavby průmyslových zón. Obě strany se také pozastavují nad tím, že novela je reakcí na jednu konkrétní kauzu z Hranic na Moravě.
 

"ODS odmítá snahy levice na základě jedné nešťastné kauzy novelou stavebního zákona účelově a paušálně rozšiřovat okruh veřejně prospěšných staveb, kvůli kterým může stát přistoupit k vyvlastnění soukromého pozemku," stojí v prohlášení ODS. Průmyslové zóny jsou podle Nečase pozemky předávané soukromému majiteli a jsou za asistence státu odnímány jednomu soukromému vlastníku a dávány jinému. Stát by neměl vstupovat do vztahu mezi dva soukromé subjekty.

Nečas si umí představit vyvlastnění pouze v případech, kdy se jedná o klíčový zájem státu. Jako příklad uvedl budování silnic či dálnic, železničních tratí či jedná-li se o zajištění vnitřní nebo vnější bezpečnosti země.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist