https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odstavky-temelina-pry-gregrovy-sliby-neohrozi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odstávky Temelína prý Grégrovy sliby neohrozí

15.1.2002 11:59 | TEMELÍN (okres České Budějovice) (ČIA)
Ačkoliv během čtyř dnů testování při stoprocentním výkonu reaktoru došlo v Jaderné elektrárně Temelín (JETE) již ke druhé poruše a následnému odstavení bloku, neznamená to podle jejího mluvčího Milana Nebesáře ohrožení termínu pro uvedení 1. bloku do zkušebního komerčního provozu. Pokud se to nestane nejpozději v únoru letošního roku, slíbil ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr podat demisi.
 

Rezignaci přitom Grégr již letos jednou premiéru Miloši Zemanovi nabízel, a to kvůli nedodržení harmonogramu na 2. bloku JETE. Nebesář však tyto obavy odmítá: "Zpoždění, zaviněné oběma odstávkami, by se mělo pohybovat spíše v řadu hodin než dní," uvedl dnes pro ČIA. Jen pondělní snížení výkonu reaktoru však znamená bezmála 24 hodin zpoždění; nehledě k tomu, že zaměstnanci JETE budou nuceni dynamickou zkoušku odpojení části nízkotlaké regenerace zopakovat v dalším průběhu testování. Podle Nebesáře není dosud známo, kdy se to stane.

Do konce etapy zkoušek na 100 procentech výkonu zbývá podle odhadu mluvčího elektrárny asi 15 dní. Po jejím ukončení bude Státní úřad pro jadernou bezpečnost zkoumat kompletní dokumentaci k testování a elektrárna bude asi na 14 dní odstavena. Kromě toho musí být před uvedením bloku do zkušebního komerčního provozu provedena zkouška nepřetržitého provozu v délce 144 hodin na maximálním výkonu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist