https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odvolaci-soud-zrusil-rozsudek-v-pripadu-udajneho-tyrani-desitek-kocek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odvolací soud zrušil rozsudek v případu údajného týrání desítek koček

26.10.2022 01:05 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Případem matky se synem, kteří čelí obžalobě z týrání desítek koček kvůli nevhodnému chovu, se musí znovu zabývat Obvodní soud pro Prahu 9. Původní rozsudek, kterým potrestal dvojici podmíněnými tresty a zákazem držení a chovu koček, zrušil odvolací senát pražského městského soudu. Matka se synem vinu odmítají.
 

Obžaloba tvrdí, že Barbora Nekolová a Jiří Nekola od nezjištěné doby do loňského února chovali v bytě v Horních Počernicích 44 koček. Obžalovaní zvířatům podle státní zástupkyně nedávali dost krmení a pití. V bytě se také podle spisu pravidelně neuklízelo a nepoužívala se dezinfekce.

Kočky tak byly podle obžaloby kvůli nevhodnému prostředí vystaveny různým nemocem, utracené kočky byly podle veterinářů například nakaženy infekční peritonitidou, veterináři také u většiny koček zjistili plísňová a kožní onemocnění, záněty a další nemoci. Při odebírání zvířat nalezli policisté i dvě mrtvá koťata.

Podle odvolacího soudu ale z důkazů nevyplynulo, že by kočky strádaly nedostatečným krmením a napájením, neprokázalo se ani to, že by všechny kočky byly nakaženy vážnými nemocemi. Obvodnímu soudu senát například vytkl, že v rozsudku vypustil podrobnější informace ke zdravotnímu stavu koček a popis skutku zobecnil, verdikt je tak podle odvolacího soudu nepřezkoumatelný.

Obvodní soud se tak bude muset podrobněji zabývat tím, v jakém stavu byly kočky odebrány a v jakém stavu byly poté, co už se určitou dobu nacházely v útulku. Bude se muset zabývat i znaleckými posudky, které předložila obhajoba.

Nekolová, která pracuje jako specialistka kybernetické bezpečnosti, už dříve obžalobu odmítla. Uvedla, že kočky, které policisté v bytě nalezli, patřily její známé. Ta ji podle ní požádala, jestli by se mohla o zvířata postarat, protože na chatě, kde žila, se měla měnit kamna. Nekolová proto požádala o pomoc svého syna, který se koček ujal. V bytě již nežila, v roce 2019 se odstěhovala ke svému příteli.

U obvodního soudu také zpochybnila, že by kočky byly podvyživené nebo nemocné, nebo že by všechny trpěly infekční peritonitidou, jak tvrdila obžaloba. Upozornila například na výpověď veterinářky, podle které se s infekční peritonitidou setká naprostá většina koček. Podotkla, že pozitivní test ještě neznamená, že kočka chorobou trpí nebo že se u ní rozvine, ale pouze to, že se s virem setkala. Nekolová zopakovala, že zvířata, která útulek později vydal, jsou nyní zdravá.

Nekola v prohlášení v květnu uvedl, že vlastnil pouze devět koček, zbylé nalezené kočky v bytě byly právě známé Nekolové. Jeho kočky byly podle jeho tvrzení zdravé, očkované a byly chovány odděleně.

Nekolovou obvodní soud potrestal i za maření výkonu úředního rozhodnutí. Podle obžaloby nerespektovala nařízení městské části Praha 20 z roku 2018, podle kterého měla zakázáno v bytě chovat více než deset koček. Už v minulosti totiž podle spisu v bytě chovala v nevhodných podmínkách 60 koček. I tuto část bude muset obvodní soud řešit znovu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist